Αναταραχή στους Εργατικούς από πρόταση για καθαίρεση του αναπληρωτή ηγέτη 

Θανάσης Γκαβός

Νέα εσωκομματική διαμάχη ξέσπασε στο Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία την ημέρα που αρχίζει το ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Μπράιτον.
 
Η παράταξη Momentum, που στηρίζει τον ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν και που εκπροσωπεί την πιο αριστερή πτέρυγα των μελών, υπέβαλε αιφνιδίως πρόταση στην Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή, το κεντρικό όργανο του κόμματος, για κατάργηση της θέσης του αναπληρωτή ηγέτη.
 
Η πρόταση θεωρήθηκε καταφανής κίνηση καθαίρεσης του αναπληρωτή ηγέτη Τομ Γούατσον, ο οποίος προέρχεται από την πιο μετριοπαθή πτέρυγα των Εργατικών.
 
Ο κ. Γουάτσον προκάλεσε προ ημερών την οργή των υποστηρικτών του κ. Κόρμπιν, όταν σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση του ηγέτη είπε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit πρέπει να προηγηθεί των εκλογών. Πρόσθεσε ότι οι Εργατικοί θα πρέπει να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα.
 
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει πει ότι οι Εργατικοί θα προσφέρουν δεύτερο δημοψήφισμα εφόσον εκλεγούν πρώτα κυβέρνηση. Έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να τηρήσει ουδέτερη στάση μεταξύ της επιλογής παραμονής στην ΕΕ και μίας «λογικής» συμφωνίας που θα έκλεινε με την ΕΕ.
 
Η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μετριοπαθείς βουλευτές αλλά και από πρώην ηγέτες του κόμματος, όπως ο Εντ Μίλιμπαντ και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που έκανε λόγο για «πολιτικά επικίνδυνη πρόταση».
 
Τελικά η πρόταση αποσύρθηκε μετά από νέα πρόταση που υπέβαλε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με την οποία το κόμμα θα εξετάσει το ρόλο του αναπληρωτή ηγέτη και όλων των θέσεων που ρόλο έχουν να υποστηρίζουν τον ηγέτη των Εργατικών.