Ο ΣΚΑΪ στην Ουκρανία: «Ώρες αγωνίας» στο Κίεβο- Στην Μαριούπολη αύριο ο Ζελένσκι

Σε καθεστώς πανικού οι κάτοικοι της Ουκρανίας με την χώρα να βρίσκεται επί ποδός πολέμου παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας για το αντίθετο.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε επιφυλακή, ούσα περικυκλωμένοι από χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες.

Σε καθεστώς συναγερμού βρίσκεται το Κίεβο καθώς κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει με βεβαιότητα εάν οι δηλώσεις απόσυρσης των Ρώσων αποτελούν κάποιου είδους τακτική κι αύριο όντως υπάρξει εισβολή των στρατευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση ήδη νωρίτερα το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας ανέφερε σήμερα πως οι ιστότοποι του υπουργείου Άμυνας της χώρας και των τραπεζών Privatbank και Oshadbank και άλλων δημόσιων υπηρεσιών δέχθηκαν επίθεση από χάκερς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας υποστηρίζει ότι η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας αναρτήθηκε μήνυμα στην κεντρική σελίδα το οποίο αναφέρει ότι το σαιτ ήταν υπό συντήρηση.

Υπενθυμίζεται πως αύριο ο Πρόεδρος της χώρας Ζελένσκι μεταβαίνει στην Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές πρόκειται για κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν να προκαλέσουν παράλυση σε ζωτικής σημασίας δομές για την χώρα.

Η αίσθηση αποσταθεροποίησης ήταν ακόμη πιο έντονη νωρίτερα καθώς η παράλυση σε ηλεκτρονικά μέσα είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές ή να σηκώσουν χρήματα από τα ATM.

Υπενθυμίζεται πως αύριο 16/2, ημέρα εθνικής ενότητας, όπως αυτή κηρύχθηκε για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μεταβαίνει με μέλη από το κόμμα του, τα οποία παρά το γεγονός ότι είχαν αποχωρήσει από την χώρα, επέστρεψαν, στην Μαριούπολη.

Η επίσκεψη στην περιοχή, που βρίσκεται μια ανάσα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα, όπου η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών χτυπάει «κόκκινο» τα τελευταία 24ωρα έχει ουσιαστική συσχέτιση και με την εξουσιοδότηση που έδωσε η Δούμα στον Ρώσο Πρόεδρο για να ανακηρύξει αυτόνομο κράτος στις περιοχές του Ντόνετς και του Λουχανσκ.

Η απόφαση αυτή επέφερε οργή στην περιοχή ενώ έκδηλος είναι ο φόβος για ενδεχόμενη προβοκάτσια μέσω ενός περιστατικού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη.

Σε κάθε περίπτωση οι ώρες είναι κρίσιμες, με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί να γίνεται άμεσα αντιληπτή στην καθημερινότητα των Ουκρανών.

Ενδεικτικά κομβόι στρατιωτικών οχημάτων κινούνται συνεχώς προς τα σύνορα, οι πολίτες σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ οι μετακινήσεις μειώνονται δραματικά με την πάροδο των ωρών καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επίθεσης.

Πηγή: skai.gr