Άγκυρα προς ΗΠΑ: Εσωτερική μας υπόθεση το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Άγκυρα προς ΗΠΑ: Εσωτερική μας υπόθεση το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

"Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερική μας υπόθεση" διαμηνύει η Άγκυρα απαντώντας στον αρμόδιο για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβη των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ. Ο αμερικανός διπλωμάτης κάλεσε την Τουρκία να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και να μην τη μετατρέψει σε τέμενος. 

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η Αγία Σοφία "αποτελεί κληροδότημα του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ (Μωάμεθ ο Πορθητής). Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χρήση της είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Η Τουρκία συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση των 18 τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς μας.

"Μην ανησυχείτε κ. πρέσβη η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της, όπως κάνει τα τελευταία 18 χρόνια" σημειώνει ο Κιράν, εννοώντας τη διακυβέρνηση Ερντογάν.


Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει το αίτημα ακύρωσης του υπουργικού διατάγματος του 1934 του Κεμάλ που μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο. Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στις αρχές Ιουλίου. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την Αγία Σοφία.
 

 

Πηγή: skai.gr