Twitter: Διέλυσε κινεζικό δίκτυο άνω των 170.000 λογαριασμών – Στην «τσιμπίδα» κι ο Ερντογάν

H δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατάργησε περισσότερους από 170.000 λογαριασμούς που συνδέονταν με μια υποστηριζόμενη από το Πεκίνο επιχείρηση διασποράς παραπλανητικών μηνυμάτων ευνοϊκών για την κινεζική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και tweets για τον κορωνοϊό. Στη «τσιμπίδα» του βρέθηκε και το τουρκικό κυβερνών κόμμα AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Ειδικότερα, ο πολυεθνικός κολοσσός του διαδικτύου ανέστειλε ένα κεντρικό δίκτυο 23.750 «πολύ ενεργών» λογαριασμών, καθώς και ένα μεγαλύτερο δίκτυο περίπου 150.000 λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλασιαστικά  για την ενίσχυση της απήχησης του μηνύματος των βασικών λογαριασμών.

H αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε και δύο μικρότερες επιχειρήσεις χειραγώγησης που απέδωσε στα κράτη της Τουρκίας και της Ρωσίας. Και οι δύο λογαριασμοί επικεντρώνονταν στο εσωτερικών των συγκεκριμένων χωρών. 

«Αυτό το δίκτυο λογαριασμών, που εντοπίστηκε στις αρχές του 2020, χρησιμοποιούσε συντονισμένη μη αυθεντική δραστηριότητα, η οποία απευθυνόταν κυρίως σε εγχώριο κοινό εντός της Τουρκίας. Με βάση την ανάλυσή μας σχετικά με τους τεχνικούς δείκτες του δικτύου και τη συμπεριφορά των λογαριασμών, η συλλογή πλαστών και παραβιασμένων λογαριασμών χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση πολιτικών αφηγήσεων ευνοϊκών για το AK Parti και επέδειξε ισχυρή υποστήριξη στον Πρόεδρο Ερντογάν. Αποκαλύπτουμε σήμερα 7.340 λογαριασμούς. Τα τεχνικά σήματα δείχνουν ότι το δίκτυο συνδέεται με τη νεολαία του κόμματος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

Το Twitter ανέφερε ότι το κινεζικό δίκτυο είχε διασυνδέσεις με μια προηγούμενη κρατική επιχείρηση που διαλύθηκε πέρυσι από το Twitter, το Facebook και το YouTube (ανήκει στη Google) που προωθούσαν παραπλανητικές ειδήσεις σχετικά με τα πολιτικά πράγματα στο Χονγκ Κονγκ. 

Το νέο δίκτυο παραπλάνησης επικεντρωνόταν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση στγο Χονγκ Κονγκ, αλλά προωθούσε επίσης μηνύματα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, τον εξόριστο Κινέζο δισεκατομμυριούχο Guo Wengui και την Ταϊβάν, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η Ρενί Ντιρέστα, από το Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ, δήλωσε ότι η δραστηριότητα του δικτύου για τον κορωνοϊό ενισχύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς η επιδημία εξαπλώθηκε πέρα από την Κίνα, και κορυφώθηκε το Μάρτιο. Οι λογαριασμοί εκθείαζαν την αντίδραση της Κίνας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ χρησιμοποίησαν επίσης την πανδημία για να αντιμετωπίσουν τους ακτιβιστές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Χονγκ Κονγκ εξήγησε.
 
Οι αναλυτές ανοιχτού κώδικα των εταιρειών διαδικτυακών ερευνών Graphika και Bellingcat είχαν επισημάνει νωρίτερα την επανεμφάνιση του λεγόμενου δικτύου «Spamouflage Dragon», αφού αδρανοποιήθηκε μετά την κατάργηση των λογαριασμών του το περασμένο καλοκαίρι.

Το 2019, ένας μεγάλος αριθμός Κινέζων διπλωματών και διπλωματικών αποστολών δημιούργησαν λογαριασμούς στο Twitter ή το Facebook, τους οποίους συχνά χρησιμοποιούσαν για να επιτεθούν στους επικριτές του Πεκίνου σε όλο τον κόσμο.

Τον περασμένο μήνα, το Twitter επισήμανε ως παραπλανητικό tweet που γράφτηκε το Μάρτιο από εκπρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης και άφηνε να εννοηθεί ότι ο στρατός των ΗΠΑ έφερε τον κορωνοϊό στην Κίνα. 

Στην Κίνα δεν επιτρέπεται η λειτουργία του Twitter και άλλων αμερικανικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram. 


Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας