Σε λειτουργία η «ψηφιακή ταυτότητα» στο Covid-free App – Τα βήματα για τη χρήση της (pics-vid) 

Σε λειτουργία τέθηκε η ενημέρωση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (Covid Free Gr Wallet) που περιλαμβάνει το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας είχε προαναγγείλει μέσω του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, και έχει ως στόχο να περιοριστεί η συμφόρηση από τον έλεγχο πιστοποιητικών στις εισόδους καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας και άλλων συναφών χώρων, την ώρα που κορυφώνεται η ανησυχία για την έλευση της Όμικρον εν μέσω εορταστικής περιόδου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής 225.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» τις ταυτότητες στο wallet τους.

Μετά την ενημέρωση (αν την έχετε κατεβάσει ήδη) της υπάρχουσας εφαρμογής που μπορείτε να κατεβάσετε για Android μέσω Google Play Store και για iOS μέσω Apple App Store ενσωματώνεται στην εφαρμογή απόσπασμα της ταυτότητας που θα διευκολύνει με την επίδειξη τον έλεγχο. 

Μετά την ενημέρωση, στο wallet σου εμφανίζει την επιλογή «ταυτοπροσωπία», συνδέεσαι με κωδικούς taxisnet, σου αποστέλλεται το OTP για επιβεβαίωση.

Σημειώνεται ότι παρατηρούνται κάποια προβλήματα με τη σύναψη των ταυτοτήτων στο wallet. Λόγω αυξημένης «κίνησης» δεν μπορούν οι χρήστες να συνδεθούν στο Τaxisnet. Ωστόσο είναι προσωρινό, γιατί με τους ίδιους κωδικούς μπαίνουν να προγραμματίσουν και ραντεβού για εμβόλιο κλπ. 

Υπάρχουν μόνο φωτογραφία, ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης για την ταυτοποίηση του προσώπου μαζί με το QR code του πιστοποιητικού και για το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας αντλούνται στοιχεία από το TAXISnet ή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για το πρώτο βήμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των αστυνομικών ταυτοτήτων. 

Εξάλλου, σε διευκρινιστική ανάρτησή του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, αναφέρει: «Για την ταυτοποίηση στο Covid free GR app μέσω taxis απαιτείται να έχει πιστοποιηθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου μέσω ΓΓΠΣΔΔ και του μητρώου επικοινωνίας. Αντίστοιχα, για τραπεζική ταυτοποίηση πρέπει τα στοιχεία να είναι επικαιροποιημένα».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKAI.gr (@skaigr)

Τα βήματα ενσωμάτωσής του στην εφαρμογή Covid Free Gr Wallet μετά την ενημέρωση της εφαρμογής: 

Kατόπιν σου αποστέλλεται One-time password. 

Πηγή: skai.gr