Κλείσιμο

Ευρωπαϊκό Βραβείο Σχεδίασης Αυτοκινήτου

Στον Ντιρκ φαν Μπρέκελ απονεμήθηκε το "Ευρωπαϊκό Βραβείο Σχεδίασης Αυτοκινήτου" των Ευρωπαίων σχεδιαστών.

Πρόκειται για τον διευθυντή σχεδίασης της Bentley Motors, η συμβολή του οποίου ήρθε σε καίρια στιγμή για τη μάρκα μιας και, υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία παρήγαγε ζωτικής σημασίας μοντέλα, όπως τα Octavia και Fabia.

Ως διευθυντής σχεδίασης της Bentley, ο Ντιρκ φαν Μπρέκελ ήταν δημιουργός τής Continental GT, του μοντέλου που αναγέννησε τη μάρκα επαναφέροντας την στην κορυφή των χειροποίητων GT.

Στη συνέχεια, εξέλιξε την τετράθυρη Continental Flying Spur και την convertible Continental GTC, όπως επίσης και τις νέες Azure και Brooklands, αναπτύσσοντας μια νέα μεν σχεδιαστική γλώσσα για το 21ο αιώνα, που τιμά όμως και την παράδοση της Bentley.

Στους προηγούμενους νικητές του βραβείου, το οποίο τιμά την τελειότητα και την πρωτοτυπία στην αυτοκινητική σχεδίαση, περιλαμβάνονται ο Τζουτζάρο, το 2004, και ο Πινινφαρίνα, το 2006.

Ο φαν Μπρέκελ σπούδασε ηλεκτρολογία στη γενέτειρά του, το Βέλγιο. Ξεκίνησε σαν εκπαιδευόμενος στο σχεδιαστικό Κέντρο της Ford, στην Κολωνία, το οποίο τον χρηματοδότησε για να σπουδάσει στο Royal College of Art του Λονδίνου. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για δέκα χρόνια στην ομάδα εξωτερικής σχεδίασης της Audi για να μετακινηθεί, το 1993, στη Skoda.
Πηγή: Nίκος Σάλτας