"Ναι" στο γήπεδο, "όχι" στο εμπορικό κέντρο

Συνταγματική έκρινε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και την κατασκευή χώρου στάθμευσης και μικρών καταστημάτων.

Αντίθετα, αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις που επιτρέπουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου από την εταιρεία Μπάμπης Βωβός και Δημαρχιακού Μεγάρου.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η ανέγερση του γηπέδου, των εμπορικών καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του νέου γηπέδου και του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων στον κοινόχρηστό χώρο πρασίνου του Βοτανικού, δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, παρά το γεγονός της μείωσης των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, "ενόψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη των Αθηνών από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου 16 στρεμμάτων στην συνοικία Κουντουριώτικα" (Λ. Αλεξάνδρας), λόγω της διπλής ανάπλασης.

Παράλληλα, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι η ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου και του εμπορικού κέντρου, επιφέρει μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου για την μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων, κάτι που καθιστά τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 3481/2006 αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Τέλος, με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν, ως αντισυνταγματικές, οι σχετικές πράξεις της πολιτείας που επιτρέπουν την ανέγερση του εμπορικού κέντρου και του Δημαρχιακού Μεγάρου. Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι, λόγω της αντισυνταγματικότητας, δεν είναι εφαρμοστέες οι νομοθετικές διατάξεις, που προβλέπουν την ανέγερση του εμπορικού κέντρου κ.λπ. με συντελεστή δόμησης 1,6.
Πηγή: skai.gr