Αποβολή Μπλάτερ και Πλατινί από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για 90 μέρες

Απαγόρευση ενασχόλησης με τα καθήκοντά τους για 90 ημέρες επέβαλλε η επιτροπή ηθικής της FIFA στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ, καθώς και στον πρόεδρο της UEFA και υποψήφιο για την προεδρία της FIFA, Μισέλ Πλατινί, για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τον οργανισμό.

Οι ποινές μπορεί να επεκταθούν για διάστημα έως και 45 ημερών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η FIFA, κατά το διάστημα της αποβολής τους, οι Μπλάτερ και Πλατινί δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής σε ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

Η απόφαση της FIFA έρχεται στον απόηχο των ερευνών που έχουν ανοίξει οι ελβετικές εισαγγελικές Αρχές σε βάρος του κ. Μπλάτερ για εγκληματική κακοδιαχείρηση χρημάτων, υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο κ. Πλατινί.

Η απόφαση της επιτροπής ηθικής είναι κόλαφος για τον Μισέλ Πλατινί, δεδομένου ότι θέτει αξεπέραστο εμπόδιο στην προσπάθειά του για την ανάληψη της προεδρίας της FIFA και θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση το προεδρικό αξίωμά του στην UEFA, όπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ισπανός Άνχελ Μαρία Βιγιάρ.

Μέχρι τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου, την προεδρία της FIFA αναλαμβάνει υπηρεσιακά ο Καμερουνέζος Ισά Χαγιάτου, ο οποίος επίσης ερευνάται για παθητική δωροδοκία προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, κορυφαίοι χορηγοί της FIFA, όπως η Coca-Vola, η Visa και η McDonald's είχαν ζητήσει την «άμεση» απομάκρυνση του κ. Μπλάτερ από την ηγεσία της Ομοσπονδίας, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία διαφανούς μεταρρύθμισής της.

Ωστόσο, ο κ. Μπλάτερ είχε απορρίψει κάθε σενάριο παραίτησής του.

Η ίδια ποινή αποβολής 90 ημερών επιβλήθηκε στον γενικό διευθυντή της FIFA, Τζερόμ Βάλκε, ο οποίος είχε ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ακόμη, η επιτροπή ηθικής αποφάσισε την αποβολή του πρώην αντιπροέδρου της FIFA, Τσουνγκ Μονγκ-τζουν, για έξι χρόνια, συν πρόστιμο 100.000 φράγκων.
Πηγή: skai.gr