Βουλή: Παραμένουν τα  4 «όχι» και 1 «ίσως» για τον εκλογικό νόμο

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά
 
Τα αναμενόμενα τέσσερα ξεκάθαρα «όχι» και ένα «ίσως ναι» εισέπραξε η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο και κατά την έναρξη της συζήτησής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί δια στόματος των πολιτικών αρχηγών στις πρόσφατες συναντήσεις τους με τον Πρωθυπουργό.
 
«ΟΧΙ» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 – «Ίσως» προς το «ΝΑΙ» από Ελληνική Λύση
 
ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δήλωσαν την κατηγορηματική τους διαφωνία με τις προτεινόμενες αλλαγές, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβερνητική πρόταση, ενώ την άποψή του υπέρ της απλής αναλογικής σε σχέση με τη χρονική συγκυρία και το εθνικό συμφέρον που θεωρεί ότι επιτάσσει τη διευκόλυνση σχηματισμού σταθερών κυβερνήσεων «ζυγίζει» η Ελληνική Λύση που παραπέμπει για την οριστική της στάση στην Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη.
 
Τζανακόπουλος: «Υβριδικό σύστημα για κράτος λάφυρο» - Σπίρτζης: «Νεοφιλελεύθερη κατηφόρα»
 
Σε εξαιρετικά σκληρή γραμμή εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Κουμουνδούρου έχει αποσαφηνίσει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, εμμένοντας στην απλή αναλογική που θεωρεί το πλέον αντιπροσωπευτικό και ανόθευτο σύστημα.
 
Για «νεοφιλελεύθερη κατηφόρα» έκανε λόγο ο εισηγητής του κόμματος, Χρήστος Σπίρτζης, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να την εμποδίσει, ενώ εξίσου επικριτικός ήταν και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα «υβριδικό» και αποδίδοντας την προώθησή του στην αντίληψη της ΝΔ περί «κράτους λάφυρου» και την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει όπως υποστήριξε τα «εσωκομματικά της αδιέξοδα».
 
Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): Οδηγείτε σε μεταλλαγμένα πολιτικά προϊόντα
 
Ξεκάθαρα «ΟΧΙ» είπε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, η Ευαγγελία Λιακούλη, εξαπολύοντας επίσης σφοδρά πυρά. Η ίδια χαρακτήρισε το νόμο «φοβικό», καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτικάντικες πονηριές» με την κατάθεση πρότασης που προσιδιάζει σε εκείνη της Χαριλάου Τρικούπη αλλά διαφέρει στην ουσία, οδηγώντας - όπως είπε - στη «μονοκρατορία του πρώτου κόμματος» και την κατηγόρησε για «πειράματα γενετικής μηχανικής» που θα οδηγήσουν εντέλει σε «μεταλλαγμένα πολιτικά προϊόντα».
 
Συντυχάκης (ΚΚΕ): Ψήφο μόνο στην απλή αναλογική από το ΚΚΕ - κανένα παζάρι
 
Την πάγια θέση αρχής του ΚΚΕ υπέρ της απλής, ανόθευτης και άδολης αναλογικής, επανέλαβε ο Μανώλης Συντυχάκης, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί το μοναδικό εκλογικό σύστημα που απτυπώνει τη λαϊκή βούληση όπως αυτή καταγράφεται στις εκλογές, ενώ άφησε «καρφιά» περί παζαριών άλλων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Στο «θα δούμε» αλλά με θετική διάθεση η Ελληνική Λύση
 
Στο «θα δούμε» παραμένει η Ελληνική Λύση, δεδομένου ότι τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής με όριο όμως εισόδου στη Βουλή το 3%. Η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του κόμματος στην Επιτροπή, ωστόσο, σκιαγραφεί μία προδιάθεση προς το «ΝΑΙ», καταδεικνύοντας πως «ζυγίζουν» τη στάση τους με κριτήριο το εθνικό συμφέρον εν μέσω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, υπό το σκεπτικό της ανάγκης της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης με την αποφυγή πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.  
 
ΜέΡΑ25: Όχι στο «ωφελιμιστικό» κλιμακωτό μπόνους
 
Κάθετα αντίθετο με τον εκλογικό νόμο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών είναι και το ΜέΡΑ25, που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της απλής αναλογικής. «Ωφελιμιστικό» χαρακτήρισε το προτεινόμενο κλιμακωτό μπόνους η Αγγελική Αδαμοπούλου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για σύστημα που «θεμελιώνει διευρυμένη ολιγαρχία καθεστωτικής λογικής» και αντιπροτείνοντας ένα μεικτό σύστημα όπου οι 250 από τις 300 έδρες θα κατανέμονται με την ανόθευτη αναλογική και οι υπόλοιπες 50 θα προκύπτουν από αντίστοιχες μονοεδρικές περιφέρειες μέσω της εφαρμογής συστήματος εκδήλωσης βάσει του Αυστραλιανού μοντέλου.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών πάντως απέκρουσε τα αντιπολιτευτικά πυρά, υπεραμυνόμενος των προωθούμενων αλλαγών και υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πρόταση και ο χρόνος κατάθεσής της συνιστά πράξη ευθύνης, εντιμότητας και αξιοπιστίας.
 
Την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η ψήφιση του εκλογικού νόμου
 
Η ψήφιση του εκλογικού νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να γίνει την επόμενη ημέρα 23/1 λόγω της βαρύτητάς τους κι εφόσον οι εγγεγραμμένοι ομιλητές είναι πολλοί.