Πού το πάει ο Ερντογάν με τις αδιάλειπτες προκλήσεις - Οι κινήσεις της Ελλάδας

Κοινός παρονομαστής των προκλήσεων της τουρκικής ηγεσίας είναι οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και ειδικά με τις ΗΠΑ, αλλά και οι διεθνείς συνθήκες που κατά το δοκούν ανασύρει και ερμηνεύει κατά καιρούς η Άγκυρα αμφισβητώντας ακόμη και την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Δυο διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους αναδεικνύει περίτρανα πλέον η τουρκική προκλητικότητα, που έχει θέσει στο επίκεντρο του παραλογισμού της, την Ελλάδα. Μία προκλητικότητα που όσο ξετυλίγεται, φανερώνει τις διαφορετικές στοχεύσεις Τουρκίας και Ελλάδας για το ελληνοτουρκικό ζήτημα .

Η αδιάλειπτες και αναίτιες ρητορικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων υπουργών του κατά της χώρας μας, ξεσκεπάζουν την πολιτική ένδεια του Τούρκου προέδρου, που αναζητά σωσίβιο σωτηρίας για την παραμονή του στην εξουσία, την ώρα που δημοσκοπικά καταρρέει ενώ η πολιτική του πολλαπλασιάζει τα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Γεγονός που οδηγεί αναλυτές και ειδικούς, ανά τη δύση, στο συμπέρασμα ότι ο τουρκικό παροξυσμός προορίζεται πρωτίστως για εσωτερική κατανάλωση. Ένας ανέξοδος τρόπος για να τονώσει ο Ταγίπ Ερντογαν το ηθικό των τούρκων πολιτών που μαστίζονται από την οικονομική κατάρρευση και από τη "συμπίεση" των δικαιωμάτων τους.

Στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση προσδιορίζεται η ελληνική στόχευση στο ελληνοτουρκικό ζήτημα μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας. Η διεθνοποίηση των προκλήσεων και η κοινοποίηση των πραγματικών γεγονότων με βάση πάντα τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο κόντρα σε κάθε παραλογισμό και παρανομία, ώστε με στοιχεία να γίνει αντιληπτό πως η Τουρκία είναι ο "ταραχοποιός" στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο. Γι' αυτό και η Αθήνα επιμένει να αρνείται να ακολουθήσει το ρητορικό κατήφορο των απειλών και των προκλήσεων της Άγκυρας, αλλά σταθερά και αταλάντευτα, παρακολουθεί με ψυχραιμία και ετοιμότητα, διαμηνύοντας παράλληλα με κάθε ευκαιρία, την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή της στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αυτό που στοιχειώνει την τουρκική ηγεσία

Ένα "μπρα ντε φερ" που συνεχίζεται καθημερινά, και κλιμακώθηκε αισθητά μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, και το οποίο "στοιχειώνει" πλέον την τουρκική ηγεσία, αφού σε κάθε της ντελίριο κοινός παρονομαστής είναι οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και ειδικά με τις ΗΠΑ, αλλά και οι διεθνείς συνθήκες που κατά το δοκούν ανασύρει και ερμηνεύει κατά καιρούς η Άγκυρα αμφισβητώντας ακόμη και την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Αιτιάσεις που σταθερά λαμβάνουν την σαφή απάντηση της Αθήνας πως "Η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. 'Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων. Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα".

Σε αυτό το πλαίσιο μετά τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αμφισβήτησε εκ νέου από τα κατεχόμενα την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, τη σκυτάλη κατά τη συνήθη – πλέον – τακτική, παρέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν με νέο αμόκ κατά της Ελλάδας θυμούμενος αυτή τη φορά τη Συνθήκη των Σεβρών και το 1922.  «Δεν επιτρέψαμε να πάρουν υπό τον έλεγχο τους την χώρα όσοι ήταν ενθουσιασμένοι και ερωτευμένοι με την Συνθήκη των Σεβρών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε τελετή για τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και επεκτάθηκε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας πως «Ως μια χώρα που είναι περιτριγυρισμένη από τρεις θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Αν. Μεσόγειο. Υποστηρίζουμε σε κάθε πλατφόρμα τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων» πρόσθεσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε δε λόγο για «ληστές» ισχυριζόμενος ότι «η στάση της χώρας μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και δίχως καμία αμφιβολία. Εμείς δεν απλώνουμε το χέρι μας στα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας οι ληστές. Δεν επιτρέπουμε με τίποτα με βία, με διάφορα κόλπα και με απειλές να μας πάρουν αυτό που μας ανήκει».

«Όσο θα γίνεται αντιληπτή η αναντικατάστατη θέση της χώρας μας θα αλλάξουν την πολιτική τους κι αυτή που προτιμούν να μην συνεργαστούν μαζί μας για πολιτικούς λογούς» διεμήνυσε.

Επόμενοι κομβικοί σταθμοί για το ελληνοτουρκικό

Όπως ήδη έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η τουρκική προκλητικότητα έχει μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαϊων Ηγετών στις 23 -24 Ιουνίου, ζητώντας ήδη τη ρητή καταδίκη από τους 27. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στα τέλη του μηνός όπου για πρώτη φορά μετά την τουρκική κλιμάκωση, θα βρεθούν στη Μαδρίτη ταυτόχρονα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν. Πλέον άλλωστε  στα χέρια εταίρων και συμμάχων βρίσκονται και οι 16 χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και αποτυπώνουν το μέγεθος του τουρκικού αναθεωρητισμού. Ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας απέναντι στον δεσποτικό αναθεωρητισμό που θέλει να αλλάξει τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», έχει υπογραμμίσει.