Η ακραία ρητορική της Άγκυρας που τρομάζει

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν πως έχουν απαντήσει με τις επιστολές προς τον ΟΗΕ. Επισήμαναν πως οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ξεκάθαρες και εδράζονται στο διεθνές δίκαιο

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής στο ανώτατο επίπεδο, από τον Ταγίπ Ερντογάν, πως «μπορεί ξαφνικά μια νύχτα να έρθει στην Ελλάδα» αποτέλεσε ακόμα ένα σημείο καμπής στις σχέσεις με τους γείτονες.

Η αιτιολογία της σκληρής προεκλογικής ρητορικής που θα σταματήσει όταν οι γείτονες προσφύγουν στις κάλπες και εκτονωθούν τα εθνικιστικά τους αισθήματα μπορεί να γίνεται οριακά ανεκτή, αλλά μέχρι ενός σημείου. Είναι αναμενόμενο το αφήγημα του Τούρκου προέδρου να το ακολουθήσουν και άλλοι αξιωματούχοι και μέλη του υπουργικού του συμβούλιου.

Όταν όμως πρόκειται για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, των επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας, τα πράγματα περιπλέκονται. Είναι επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας πως «θα έρθουν νύχτα στην Αθήνα;» ή απλώς ένα πετυχημένο προεκλογικό σύνθημα; Η σύνδεση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με την αποστρατιωτικοποίησή τους είναι κάτι που έχει ειπωθεί πολλές φορές, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν πως έχουν απαντήσει με τις επιστολές προς τον ΟΗΕ. Επεσήμαναν πως οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ξεκάθαρες και εδράζονται στο διεθνές δίκαιο.

Συμπλήρωναν, μάλιστα ότι δεν θα ακολουθήσουν το γαϊτανάκι της έντασης που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν πως πρόκειται για μια υστερική αντίδραση της Τουρκίας, η οποία όμως δεν αποτυπώνει τη μεγάλη εικόνα. Ο πρωθυπουργός από την Τρίπολη είχε διαμηνύσει  ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

Ο συναγερμός πλέον που υπάρχει στην Αθήνα είναι πολλαπλός. Η πιθανότητα να δώσει η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης εξουσιοδότηση στην Άγκυρα να κινηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είναι βέβαιο πως ο Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει μια νέα κίνηση εντυπωσιασμού.

Ο Νίκος Δένδιας πήγε στη Λιβύη και στο Κάιρο, συνεπώς δεν θέλουν να μείνουν με «σταυρωμένα χέρια». Πέρα από το γεγονός πως στην Άγκυρα φέρεται να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για επέκταση των χωρικών υδάτων σε συγκεκριμένες περιοχές στα 12 ναυτικά μίλια. Και ας μην έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Μια δήλωση που πέρασε σχετικά «στα ψιλά» δείχνει την τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα. Όταν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, μιλάει για «απειλές» στην ασφάλεια της χώρας του που «έρχονται απ΄ έξω» και εξισώνει αποσταθεροποιημένες περιοχές όπως το Ιράκ, ο Καύκασος και η Συρία με το Αιγαίο τα πράγματα δεν είναι απλά. Θέλει να δείξει ότι έχει μια θέση ισχύος.

Έχουν καταλάβει προφανώς πως όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο Πούτιν δεν κάνει πίσω η Δύση δεν θέλει να απομακρυνθεί από την Τουρκία. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο», ωστόσο για τον Ερντογάν που επιθυμεί πάντα να «απλώνει τον τραχανά» και να ανοίγει πολλά μέτωπα.

Αυτή την περίοδο με μεγάλη ένταση προσπαθεί να επιτύχει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από την πίσω πόρτα. Μια μεθόδευση υπέρ των κατεχομένων για αναβάθμιση του καθεστώτος που έγινε φανερή με την προσπάθεια ένταξης τους στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών ως «κράτος». Μπορεί να μην το πέτυχε, αλλά έχει αποδείξει πως δεν εγκαταλείπει τόσο εύκολα τις προσπάθειες.

Πηγή: skai.gr