Μονόδρομος το διεθνές δίκαιο, η πάγια θέση της Ελλάδας απέναντι στις ιαχές πολέμου από Τουρκία

Η Αθήνα αντιστέκεται στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, δείχνοντας το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με ιαχές πολέμου απειλεί εκ νέου η Τουρκία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνδέει άμεσα και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου με τον αφοπλισμό τους και τον Ταγίπ Ερντογάν να ανασύρει και πάλι το «ρόλο» της απειλούμενης Τουρκίας, «πολεμώντας» τους αόρατους εχθρούς του στη Δύση.

Η Αθήνα από την πλευρά της επιμένει να αντιστέκεται στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, δείχνοντας εμφατικά και με κάθε ευκαιρία το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και σταθερά προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

«Εμείς δεν έχουμε σε καμία περίπτωση επιθετικές διαθέσεις απέναντι στην Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται και να δεχτούμε τις δικές της επιθετικές διαθέσεις απέναντι στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο και την εθνική μας ακεραιότητα και, βεβαίως, τα εθνικά μας δίκαια».

Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε κοινές δηλώσεις του με τον Βρετανό Υφυπουργό  Εξωτερικών Leo Docherty μετά το πέρας των συνομιλιών τους, κατά τη διάρκεια των οποίων επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ο  κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα και σε κάθε ευκαιρία την τουρκική επιθετικότητα, «που εκφράζεται από μια σειρά από προβοκατόρικες και ανιστόρητες δηλώσεις», όπως είπε και πρόσθεσε «ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας προσβάλλει τα προκαθορισμένα σύνορα και το Διεθνές Δίκαιο, που είναι το μόνο που θα πρέπει να διέπει τις μεταξύ μας σχέσεις.

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να παίξει αξιόπιστα στη διεθνή κοινότητα είναι σεβόμενη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» σχολίασε.

Τον τόνο της νέας κλιμάκωσης και του ανένδοτου αγώνα» έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά  τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανυπόστατες παραληρηματικές αξιώσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, επικαλούμενος της επιστολές της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ και εκτοξεύοντας νέες απειλές πολέμου.

«Σε αυτές τις επιστολές που στείλαμε, υπάρχει μια άμεση σύνδεση της κυριαρχίας αυτών των νησιών με το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άρα αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από αυτή την παραβίαση, τότε τίθεται υπό συζήτηση η κυριαρχία τους. Ή η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό και θα τηρήσει τις Συνθήκες ή εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Αφού δεν θέλεις ειρήνη, τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει…ξαφνικά, μια νύχτα» απείλησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πιστός στην τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της ίδιας της ιστορίας, επέλεξε στο νέο του παραλήρημα να επαναλάβει τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υπολογίζει πως η διεθνοποίησηση από ελληνικής πλευράς της τουρκικής προκλητικότητας και των ανυπόστατων ισχυρισμών κρατά ενήμερη τη διεθνή κοινότητα.

Γεγονός που αποτυπώθηκε και στην απάντηση του Ρουμάνου Υπουργού Εξωτερικών Μπογκντάν Αουρσκου, στους ανυπόστατους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου , ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο δίνοντας πληρωμένη απάντηση. «Πιστεύω πως τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν με διάλογο. Εγώ ως νομικός το πιστεύω αυτό. Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει τον ειρηνικό διάλογο και μπορείτε να βρείτε λύσεις γι' αυτά τα ζητήματα» σχολίασε ο κ. Αουρσκου.

Κυβερνητικές πηγες υπενθύμιζαν την σταθερή θέση της Ελλάδας να μην  ακολουθεί την ρητορική της όξυνσης που επιδιώκει η Άγκυρα με την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει λόγο για υστερική αντίδραση της Τουρκίας, η οποία όμως δεν αποτυπώνει τη μεγάλη εικόνα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε από την Τρίπολη επανέλαβε για πολλοστή φορά τον σταθερό προσανατολισμό της χώρας μας στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά όχι στο διάλογο με τον παραλογισμό.

«Έχει εμένα απέναντι του. Έχει μια χώρα που επιζητεί τον διάλογο, αλλά όπως έχω πει πολλές φορές δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Έχει μια χώρα που εφαρμόζει στην πράξη και όχι στα λόγια τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκίνησαν ήδη και διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου» παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ψυχραιμία ωστόσο, της Ελλάδας αλλά και η εδραίωσή της στη διεθνή κοινότητα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πυροδοτούν τον τουρκικό εκνευρισμό με τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις προκλήσεις και τις επιθέσεις κατά πάντων, στοχοποιώντας εκ νέου  τη Δύση.  

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 28η συνέλευση της συνομοσπονδίας τουρκικών εργοδοτικών οργανώσεων και την ώρα που η κυβέρνησή του συνθλίβεται από την καταρρέουσα τουρκική οικονομία και τις συνέπειές της που μαστίζουν τους τούρκους πολίτες ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θεωρία της απειλούμενης Τουρκίας και έκανε λόγο για μια Τουρκία «της οποίας τα νότια σύνορα περιβάλλονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, αποκλεισμένη από την ΕΕ για καθαρά πολιτικούς λόγους, εκτεθειμένη στο κρυφό τεχνολογικό εμπάργκο της Δύσης, στους πολέμους στην Ανατολή και στον Βορρά της και σε τεχνητές κρίσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο...Ξεχάστε το γονάτισμα, αντιθέτως η Τουρκία, έχει μπει σε μια νέα εποχή ανόρθωσης. Και αυτή η ανόρθωση θα συνεχιστεί» δήλωσε «πολεμώντας» τους αόρατους εχθρούς του.​

Πηγή: skai.gr