Το πρώτο debate του 2023 μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η κίνηση του Πέδρο Σάντσεθ να καταργήσει τον ΦΠΑ στην Ισπανία σε βασικά είδη διατροφής έχει φουντώσει την πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση που δεν προχωρά σε μια ανάλογη κίνηση

Του Αντώνη Αντζολέτου

Για το 2022 μετράμε πλέον ώρες, ωστόσο πριν κλείσει ο χρόνος ήδη στο πολιτικό πεδίο ετοιμάζεται το πρώτο debate μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το 2023. Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία στο θέμα της ψήφου των αποδήμων δεν τα πήγε και τόσο καλά. Μόλις 3.000 εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι ένας καλός λογαριασμός και πλέον το υπουργείο Εσωτερικών καλείται να βρει λύση. Ο Μάκης Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές. Να προβλεφθεί ενδεχομένως σύνδεση του αριθμού των βουλευτών που θα εκλεγούν από τους Έλληνες του εξωτερικού με τον αριθμό όσων ψηφίσουν, ανάλογα με τα όσα ισχύουν στις μονοεδρικές.

Όλα δείχνουν πως δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς η αριθμητική δυσκολεύει ήδη την κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που αριθμούν συνολικά 110 βουλευτές έχουν διαφωνήσει. Υπενθυμίζεται πως για να μπορέσει να υπάρξει τροποποίηση απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως από την αρχή, και κατά τη συνταγματική αναθεώρηση και με νομοθετικές προτάσεις ζήτησε να καθιερωθεί γενικευμένο και χωρίς προϋποθέσεις δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού σε τέσσερις παγκόσμιες περιφέρειες, με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό είναι, άλλωστε, το επικρατέστερο ευρωπαϊκό μοντέλο. Το ακολουθούν Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου πως η κυβέρνηση απέτυχε και δεσμεύονται ότι μετά τις εκλογές ως κυβέρνηση θα επαναφέρουν την πρότασή που έχουν καταθέσει ώστε να ψηφίζουν όλοι οι απόδημοι και να εκλέγουν απευθείας τους εκπροσώπους τους. Από έναν σε Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία και ένα στον υπόλοιπο κόσμο με ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς κομματικές διαιρέσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται μόνο για σιωπηρή ομολογία αποτυχίας, «αλλά για μια ακόμη αντιθεσμική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία δεν πρόκειται να συναινέσουμε».

Η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του νέου χρόνου. Εκτός και αν στο Μαξίμου δουν το αδιέξοδο που υπάρχει λόγω της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν προχωρήσουν περαιτέρω το θέμα. Από το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζουν πως οι όροι και οι προϋποθέσεις που ενσωματώθηκαν στη νομοθεσία για την ψήφο των αποδήμων «προκειμένου να συμφωνήσει η Αριστερά, κατέστησαν τον νόμο μη λειτουργικό».

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος είχε υπερψηφιστεί πριν από τρία χρόνια με την ευρύτατη πλειοψηφία των 288 βουλευτών επί 296 παρόντων. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είχαν ψηφίσει θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου. Κατά είχε ταχθεί το ΜέΡΑ25 όχι όμως αρνούμενο το δικαίωμα ψήφου, αλλά τους περιορισμούς που τέθηκαν για την άσκησή του.

Ενδεχομένως να γίνει  ένας γύρος επαφής με τα κόμματα προκειμένου να βρεθεί κάποια χρυσή τομή. Θα υπάρξει νέα καμπάνια ενημέρωσης των αποδήμων με αρκετούς από την κυβερνώσα παράταξη  να εκτιμούν πως με την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών αρκετοί θα σπεύσουν να εγγραφούν γνωρίζοντας πλέον και που θα ψηφίσουν. Πηγές από την πλειοψηφία υποστηρίζουν πως ανεξαρτήτως τον μικρό αριθμό των ήδη εγγεγραμμένων πρόβλημα συνταγματικότητας δεν υπάρχει με δεδομένο ότι οι βουλευτές Επικρατείας εκπροσωπούν όλη τη χώρα και όχι μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο ΦΠΑ

Το debate που θα παραμείνει σταθερό και το 2023 και θα κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή θα αφορά στο πεδίο της οικονομίας. Η κίνηση του Πέδρο Σάντσεθ να καταργήσει τον ΦΠΑ στην Ισπανία σε βασικά είδη διατροφής έχει φουντώσει την πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση που δεν προχωρά σε μια ανάλογη κίνηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν φτιάξει για άλλη μια φορά ένα μέτωπο συντασσόμενοι με τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Ισπανίας.

«Στην Ισπανία έχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Με απλά λόγια τα 3,5 δισ. ευρώ που θα έλειπαν από την Ελλάδα αν εφαρμόζαμε αυτού του είδους τα μέτρα θα μας έβαζαν σε πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες, σαν και αυτές που δεν θέλουμε να επιστρέψουμε και ζήσαμε στο παρελθόν. Χωρίς κάποιος να μπορεί να υποδείξει από πού θα αναπληρώνονταν αυτό το κενό. Θα βάζαμε καινούργιος φόρους; Θα αυξάναμε πάλι τον ΕΝΦΙΑ;» απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Πηγή: skai.gr