Κλείσιμο

Το παρασκήνιο της αποπομπής

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης αποπομπής εκτυλίχθηκε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου Υπουργείο Δικαιοσύνης και Κιλκίς.

Ύστερα από δύο μήνες περιδίνησης της κυβέρνησης στη σκανδαλολογία για τα ομόλογα, ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη, κάνοντας λόγο για θέμα ηθικής τάξης.

Την απρόσεκτη, όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας μάλιστα σε πρώτο ενικό επιλογή των συνεργατών του και συγκεκριμένα του Ευγένιου Παπαδόπουλου.


Η αποκάλυψη της Καθημερινής έβαλε φωτιά στο Μαξίμου. Ο Κώστας Καραμανλής συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα ενώ ήταν σε διαρκή επαφή και με τους Προκόπη Παυλόπουλο, Δημήτρη Σιούφα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Μετά από εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε επικοινωνία με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να μάθει εάν η πληροφορία που ήρθε στο φως μέσα από τη Καθημερινή ήταν αληθής.

Αφού υπήρξε επιβεβαίωση ότι υπάρχει αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου λογαριασμού του Ευγένιου Παπαδόπουλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την περίοδο 1999 2001, η εντολή Καραμανλή προς τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Γιάννη Αγγέλου ήταν άμεση και σαφής.

Ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή επικοινωνεί με το Σάββα Τσιτουρίδη. Μετά από σύντομη συνομιλία μαζί του, ζητά την παραίτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου συγκέντρωναν πληροφορίες εδώ και αρκετές ημέρες, τόσο για τον Ευγένιο Παπαδόπουλο όσο και για άλλους συνεργάτες, επιλογές του Σάββα Τσιτουρίδη.

Στην επικοινωνία που είχε ο κ. Αγγέλου με τον πρώην υπουργό Απασχόλησης, τον έφερε προ των ευθυνών του. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν όμως, δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης έφυγε τη Παρασκευή από το Υπουργείο Απασχόλησης ως υπουργός, βέβαιος ότι την Τετάρτη θα ξαναπέρναγε το κατώφλι με την ίδια ιδιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής εξηγούσε τους λόγους που δεν παραιτείται ενώ προτού αναχωρήσει για το Κιλκίς ενέκρινε γραπτή δήλωσή του για την Πρωτομαγιά.
Πηγή: Βασίλης Μπεσκένης