Κλείσιμο

Σύνοδος Κορυφής: Οι θέσεις της Ελλάδας για Τουρκία, Συρία και μεταναστευτικό

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στους ομολόγους του την ανάγκη συντονισμού και αντίδρασης στην ανθρωπιστική καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί στην Τουρκία και στη Συρία

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην ανείπωτη τραγωδία που εκτιλύσσεται στην Τουρκία και τη Συρία, συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το ζήτημα της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που ανέκυψε να απασχολεί την ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών.

Έχοντας δηλώσει αλλά και δείξει εμπράκτως την στήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τους δοκιμαζόμενους λαούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, όπως ήδη έχει υπογραμμίσει, αναμένεται να τονίσει προς τους ομολόγους του την ανάγκη συντονισμού και αντίδρασης στην ανθρωπιστική καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Αναμένεται μάλιστα να αναφερθεί στην ακαριαία αντίδραση της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, γνωστοποιώντας ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία, ενώ αναμένεται να τονίσει και την ανάγκη συντονισμού, καθώς θα χρειαστεί βοήθεια και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού.

Ως προς τη Συρία, οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα καθιστούν την κατάσταση περισσότερο περίπλοκη και γι' αυτό το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη διεθνούς συντονισμού αλλά και την εξεύρεση ευρωπαϊκών εργαλείων προκειμένου και εκεί να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει την πρόθεση της χώρας μας να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Την Σύνοδο Κορυφής των 27 αναμένεται να απασχολήσει και το μεταναστευτικό ζήτημα, με τη θέση και επιδίωξη της Ελλάδας , να παραμένει αμετάκλητη η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν  την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την πίεση που δέχεται από τις μεταναστευτικές ροές, τονίζοντας ότι η πρόκληση είναι καθημερινή τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.

Γι' αυτό το λόγο θα επιμείνει στην ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. "Ισορροπία και αλληλεγγύη" θα είναι – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι έννοιες που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, ζητώντας μία ολιστική προσέγγιση του ζητήματος, όπως επίσης και συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Ήδη πάντως, οκτώ χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν μια "καινοτόμο" μεταρρύθμιση του ασύλου και την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, ενώ κάνουν έκκληση να αποφευχθεί μια "νέα σημαντική μεταναστευτική κρίση".

Αυστρία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Σλοβακία υποστηρίζουν ότι "το σημερινό σύστημα ασύλου είναι ελαττωματικό" και ζητούν μία απάντηση, από την ΕΕ, ευελπιστώντας να υπάρξει μία πρόοδος σήμερα και αύριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες και εστιάζοντας στην ανάγκη "να ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων" κυρίως μέσω "της ανάπτυξης υποδομών". Στόχος επίσης είναι η ΕΕ να αναλάμβανε τα έξοδα για την ανέγερση φρακτών, κάτι το οποίο προς το παρόν η Επιτροπή δεν το εγκρίνει ωστόσο άνοιξε η πόρτα για τη χρηματοδότηση μέσων επιτήρησης, όπως κάμερες ή ανιχνευτές κίνησης.


Στο τραπέζι των 27 θα τεθεί και η οικονομία, ως συνέχεια της συζήτησης που ξεκίνησε από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και αφορούσε την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act. Η συζήτηση επ' αυτού αναμένεται να επικεντρωθεί στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα.

Παράλληλα, η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να επικεντρωθεί στην χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις – κάτι που, όμως, ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες που έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Επισήμανση που που είχε κάνει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε, ο οποίος – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές -θα επιμείνει στο γεγονός ότι αυτό δεν είναι αρκετό και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Αναμένεται ακόμη να επισημάνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας, θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως, π.χ. η Ιταλία. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει και την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.

Τέλος, στην ατζέντα της Συνόδου είναι και η στήριξη στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή της προοπτική –ενόψει της επετείου ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24.2.2022.

Πηγή: skai.gr