Κλείσιμο

Σύνοδος Κορυφής: Καταδίκη της Τουρκίας για τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας - «Πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα κρατών της ΕΕ»

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων - Έρχεται και 7ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που είδε η EURACTIV.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.

Παράλληλα, όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή της στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και ζητεί την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας» και αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, τονίζεται ότι η υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εντείνει περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, αλλά και ότι όσον αφορά στις κυρώσεις οι εργασίες θα συνεχιστούν, με στόχο την ενίσχυση της εφαρμογής τους και την αποφυγή της καταπάτησης.

Επίσης, καλούνται όλες οι χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ, ιδίως οι υποψήφιες χώρες.

Τέλος, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σημειώνει ότι η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και για τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Έρχεται 7ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την πίεση επί της Ρωσίας κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται η δουλειά με τις κυρώσεις, σύμφωνα με ένα σχέδιο των συμπερασμάτων τους, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να περιληφθεί ο χρυσός στον επόμενο γύρο κυρώσεων.

Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όμως αρκετοί τομείς, περιλαμβανομένου του αερίου, δεν έχουν θιγεί καθώς κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν επιμελώς να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία τους περισσότερο από εκείνη της Ρωσίας.

«Θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους», θα πουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τέλος της τακτικής συνοδου κορυφής τους στις 23 και τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του σχεδίου των συμπερασμάτων τους που φέρει ημερομηνία 20 Ιουνίου και το οποίο είδε το Reuters.

Το κείμενο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις σκανδιναβικές και τις ανατολικές χώρες, από τη μια πλευρά, που άσκησαν πίεση για μια σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο στη δήλωση της συνόδου κορυφής, και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μάλλον, παρά να προσθέσει αμέσως και άλλα.

Σε μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου, δεν υπήρχε αναφορά σε περισσότερη δουλειά πάνω σε κυρώσεις και το Ρόιτερς σημειώνει πως η αλλαγή αντιπροσωπεύει μια νίκη για τους ιέρακες. Ωστόσο το νέο κείμενο δεν αναφέρεται ρητά σε ένα έβδομο πακέτο, όπως επιθυμούσε το Βερολίνο.

Μολονότι αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων, συνεχίζεται η δουλειά για να εντοπιστούν τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο επίκεντρο ο χρυσός

Ο χρυσός είναι ένας από τους ενδεχόμενους νέους στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των απεσταλμένων στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η Δανία πρότεινε ότι οι επόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν το χρυσό, μεταξύ άλλων τομέων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δανού πρεσβευτή στην ΕΕ.

Ένα πρόσωπο που έχει γνώση της δουλειάς που γίνεται για τις κυρώσεις, είπε στο Ρόιτερς πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να προστεθεί ο χρυσός σε έναν ενδεχόμενο επόμενο γύρο κυρώσεων, παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές αν με το μέτρο θα μπορούσαν να απαγορευθούν οι εξαγωγές στη Ρωσία, οι εισαγωγές από τη Ρωσία ή και τα δύο.

Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.

Πηγή: skai.gr