Σύνοδος για Τουρκία-Παρασκήνιο: Η «σκληρή» γραμμή Ισπανίας, Ιταλίας – Η «χλιαρή» αντίδραση Μακρόν

Ένα πολύ βαρύ κλίμα κατά της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας από μπλοκ χωρών, επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, δεν εκπλήρωσαν τη δέσμευση για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά προχώρησαν σε νέα αυστηρή προειδοποίηση και στη δρομολόγηση της κατάρτισης διευρυμένης λίστας μέτρων κατά της Τουρκίας.

Υπό την πίεση της Ελλάδας, της Κύπρου και των υπόλοιπων υποστηρικτικών προς τις θέσεις μας χωρών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύθηκε ότι στη Σύνοδο του Μαρτίου θα εξεταστούν περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα.

Πού οφείλεται η στάση Μαδρίτης, Ρώμης - Γιατί δεν βγήκε μπροστά ο Μακρόν

Η Γερμανία, που αποτελεί και τον βασικό διαμεσολαβητή στα ευρωτουρκικά, αντιστάθηκε σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των κυρώσεων προς την Τουρκία και είχε συμμάχους στο πλευρό της την Ισπανία και την Ιταλία, δύο χώρες με στενές οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννη Παλαιολόγου, Ρώμη και Μαδρίτη επιχειρηματολόγησαν ότι πρέπει να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία, καθώς η Τουρκία είναι για την Ευρώπη μια πολύ σημαντική χώρα για να την αποξενώσει.

Την ίδια ώρα, σημαντικοί υποστηρικτές της Αθήνας, όπως είναι το Παρίσι δεν βγήκαν «μπροστά» στη σύνοδο να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις παρά την αυστηρή γλώσσα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κατά της Άγκυρας.

Φαίνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πείστηκε από τα γερμανικά επιχειρήματα ότι η Ευρώπη πρέπει να περιμένει έως ότου αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Άγκυρα να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή συμπεριφορά.

Επιπλέον το Παρίσι, παρότι είναι έντονα ενοχλημένο από τις κινήσεις Ερντογάν, ανησυχεί πως μια συγκρουσιακή στάση από την πλευρά της Ευρώπης θα οδηγούσε την Τουρκία να προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα.

Θεωρία που διακινείται αλλά μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη, αναφέρει ότι στις επαφές Μακρόν – Μέρκελ τις προηγούμενες ημέρες, ενδέχεται να υπήρξε συνεννόηση για ευθυγράμμιση της Γερμανίας με την πιο σκληρή γαλλική στάση στο ζήτημα του Brexit με αντάλλαγμα μια πιο ήπια προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα της Τουρκίας.

Πώς αποτιμά τη Σύνοδο η Αθήνα

Με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτό το κλίμα, στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου. Από τη μια ο Ζοζέπ Μπορέλ θα προχωρήσει σε λεπτομερή και σαφή λίστα κυρώσεων την οποία θα εξετάσουν οι ηγέτες τον Μάρτιο. Από την άλλη, η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλή για πολύ αυστηρές κυρώσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσέγγιση της Άγκυρας στην Ευρώπη και στην έναρξη διερευνητικών επαφών.

Πηγή: skai.gr