Συνεργασίες και «πείσματα» στο μετεκλογικό πλάνο των κομμάτων

Στα μετεκλογικά ενδεχόμενα, πάντως, για τον πρωθυπουργό υφίστανται τα σενάρια περί κυβέρνησης ηττημένων παρότι ο Αλέξης Τσίπρας το απέρριψε εκ νέου δηλώνοντας ότι μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα αναζητήσει συνεργασία με το τρίτο κόμμα.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την ώρα που όλα τα κόμματα ξεδιπλώνουν επί του πεδίου -πλέον- την προεκλογική τους στρατηγική, είτε στις περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, είτε με τις συνεντεύξεις, είτε με τις επιλογές τους στα ψηφοδέλτια, σε ένα δεύτερο "επίπεδο" δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επομένη μέρα των εκλογών και τα μετεκλογικά σενάρια που τη συνοδεύεουν.

Στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων και σεναρίων βρίσκονται και οι μετεκλογικές συνεργασίες και το πως και με ποιους υπάρχει ενδεχόμενο αυτές να επιτευχθούν.

Σε ένα πρώτο τηλεοπτικό "ντιμπέιτ" αλλά από διαφορετικές συχνότητες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, ίσως για πρώτη φορά και σχεδόν ταυτόχρονα ανήγαγαν σε αιτία πολέμου το ρόλο του Γιάννη Βαρουφάκη σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, μετά και το δημοσίευμα που παρουσιάζε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, το οποίο διέψευσε η Κουμουνδούρου.  

"Εδώ υπάρχει η απόλυτη σύγχυση. Κυβέρνηση προοδευτική, ηττημένων, ανοχής, δεν ξέρω τώρα, κυκλοφόρησε ότι συναντήθηκε ο κ. Βαρουφάκης με τον Τσίπρα. Έχουν δεν έχουν συναντηθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας καλεί συνειδητά σε προοδευτική συμπαράταξη τον άνθρωπο που θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ σας με Δήμητρες" σχολίασε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, επιμένοντας ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πρώην συντρόφων δεν έχει εκλείψει οριστικά..

Σενάριο ωστόσο, το οποίο λίγο αργότερα από τη συχνότητα της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Αταίριαστοι", έσπευσε να διαψεύσει και να απορρίψει ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας καταρχάς ότι δεν κάνει συναντήσεις στα κρυφά με πολιτικούς αρχηγούς  και αν αυτές ποτέ γίνουν, θα γίνουν στα φανερά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε πρακτικές "Τραμπ" στον πρωθυπουργό προσθέτωντας ότι αυτά είναι fake news, με αφορμη το δημοσίευμα περί συνάντησης Τσίπρα – Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι "ο κ. Μητσοτάκης  προσπαθεί να επισείσει το "μπαμπούλα" Βαρουφάκη αλλά κι ο κ. Βαρουφάκης έχει εμμονές. Είναι δυνατόν το 2023 να μιλάμε για Δήμητρες και δρχ;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. 

Τα περί συνάντησης Τσίπρα – Βαρουφάκη διέψευσε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κάνοντας λόγο για fake news , χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα ενδεικτικό της απελί΄σίας της "δεξιάς πολυκατοικίας" για συσπείρωση που "επιστρατεύει μύθευμα χυδαίας δεξιάς φυλλάδας".

Στα μετεκλογικά ενδεχόμενα, πάντως, για τον πρωθυπουργό υφίστανται τα σενάρια περί κυβέρνησης ηττημένων παρότι ο Αλέξης Τσίπρας το απέρριψε εκ νέου  δηλώνοντας ότι μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα αναζητήσει συνεργασία με το τρίτο κόμμα.

"Ένας τρόπος υπάρχει για να κλείσει κάθε χαραμάδα σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφακη – ΠΑΣΟΚ" είπε ο πρωθυπουργός, "να είναι πολύ ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της 21 Μάϊου" είπε τονίζοντας ότι το ειδικά αυτή η κυβέρνηση, του δεύτερου, τρίοτυ και τέταρτου κόμματος θα είναι κυβέρνηση ηττημένων.

Μία κυβέρνηση την οποία δε σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά αντέτεινε ότι η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που ευαγγελίζεται αφορά το πρω΄το και το τρίτο κόμμα.

"Το πρώτο με το τρίτο κόμμα κατά πάσα πιθανότητα και κατά πάσα βεβαιότητα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα".

Οι δύο αρχηγοί αντιπαρατέθηκαν και για τις καταγγελίες του Κυριάκου Βελόπουλου  περί αποστασίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετεί τις καταγγελίες του πρόεδρου της Ελληνικής Λύσης χαρακτηρίζοντας μη φυσιολογικά αυτά που συμβαίνουν και έστρεψε και ο ίδιος τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι "ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και θέλουν αν διεμβολίσουν, να εξαφανίσουν οτιδήποτε υπάρχει στα δεξιά τους γιατι  έχουν κάνει μία στρατηγική επιλογή να κατέβουν στις εκλογές με μία ακραία δεξιά ρητορική".

Κατηγορίες που διέψευσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ πως "Δεν υπάρχει καμία απολύτως  περίπτωση η ΝΔ να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να στηρίζεται  αποκλειστικά στους δικούς της εκλεγμένους βουλευτές".

Στα μετεκλογικά σενάρια επίσης, σημαίνοντα ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και το ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενο αναζήτησης συνεργασιών, παρότι για τον πρωθυπουργό στόχος παραμένει η μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση.

"Δεν θα σας πω εγώ τι λέει ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος δε μου φαίνεται ιδιαίτερα πειστικός όταν λέει ότι επί της αρχής ότι δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος" είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτωντας τις μεγάλες – όπως είπε- διαφορές που χωρίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, και παρότι παραδέχτηκε ότι ενδεχομένως σε ορισμένα σημεία να υπαρχουν συγκλήσεις, υπνθύμισε ότι απο την πρώτη στιγμή αυτής της προεκλογικής "μάχης" δεν έχει κρύψει την επιθυμία "να έχουμε μία σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση".

Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκλεισε τελείως την πόρτα στη Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας πως "ο κ. Ανδρουλάκης θα πει τις απόψεις του. Θα τις ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και θα τα ξανασυζητήσουμε την επομένη των εκλογών. Διότι ανάμεσα στη συζήτηση που κάνουμε προεκλογικά και στη συζήτηση που κάνουμε μετεκλογικά υπαρχει η αποτύπωση της λαϊκής  ετυμηγορίας" δήλωσε.

Η ίδια η Χαριλάου Τρικούπη πάντως και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένουν να θέτουν συγκεκριμένους όρους για μία πιθανή μετεκλογική συζήτηση για μία κυβερνητική συνεργασία, με σημείο αιχμής, για τους δύο πρώτους διεκδικητές της κυβέρνησης, να παραμένει η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργός σε μία τέτοια κυβέρνηση να είναι ένα τρίτο πρόσωπο, χωρίς αυτό να αποκαλύπτεται προεκλογικά και να αποκαλείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους "άγνωστος Χ".

Σε ότι αφορά πάντως τις σχέσεις Αλέξη Τσίπρα – Γιάννη Βαρουφάκη, αυτές φαίνεται να δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της "Δήμητρας" και του σχετικού σχεδίου του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 περί κλεισίματος των τραπεζών, με τον κ. Τσίπρα μέσω του ΣΚΑΪ να τονίζει ότι "εγώ θέματα νομίσματος δεν έθεσα σε συζήτηση, ούτε καν σε συζήτηση, όχι σε διαπραγμάτευση όταν υπήρξε θέμα συζήτησής, διότι ο Σόιμπλε το έθετε έντονα. Και χώρισαν οι δρόμο μας τότε. Γι' αυτό το λόγο χώρισαν οι δρόμοι μας. Θα το βάλω τώρα;" αναρωτήθηκε, κλείνοντας κάθε σχετική φημολογία.​