Πρόσκληση Ζάεφ σε Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι το τέλος του έτους

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο του 4ου Thessaloniki Summit. Ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προέβη σε δηλώσεις μετα τη συνάντηση τους.

«Προφανώς είμαστε πολύ απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλά με ενθάρρυνε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης διότι μου υποσχέθηκε και μου εξήγησε ότι θέλει να μας βοηθήσει. Θα μιλήσει σε ευρωπαίους ηγέτες και στον πρόεδρο Μακρόν γιατί η Γαλλία με την Ελλάδα έχουν διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις» είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. 

 

Πρώτος έφθασε στην αίθουσα της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης και αμέσως μετά ο κ. Ζάεφ. Η συνάντησή τους διήρκησε 40 λεπτά.

Σύμφωνα με το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Σύμφωνα με το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

Συνάντηση με Μπορίσοφ

Έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζοντας παράλληλα ότι "η ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας καθώς και με την αρχή των ίδιων επιδόσεων των υποψηφίων".

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων σημειώνοντας ότι αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας κσι της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Συζήτησαν για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην οποία τα δύο μέρη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίαςσυζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο.