Κλείσιμο

Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση για τις τουρκικές παρεμβάσεις στη Θράκη - Οι θέσεις των κομμάτων

Όπως ήδη έχει διαφανεί, η ΝΔ είναι αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της τη σταθερότητα στην περιοχή χωρίς "αστερίσκους", κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα μείζον εθνικό ζήτημα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Στα άκρα ωθείται η πολιτική αντιπαράθεση για τους υποψήφιους μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στην Ξάνθη και Φερχάτ Οζγκιούρ στην Ροδόπη, ύστερα από την καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους διατήρησε στα ψηφοδέλτια του κόμματός του, παρότι είχε ενημερωθεί από την ΕΥΠ για τις αναθεωρητικές απόψεις περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας που εκφράζουν οι δύο τους και την στήριξη που τους παρείχε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

Όπως ήδη έχει διαφανεί, η ΝΔ είναι αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της τη σταθερότητα στην περιοχή χωρίς "αστερίσκους", κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα μείζον εθνικό ζήτημα, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να διατηρήσει τους δύο συγκεκριμένους υποψηφίους του στην περιοχή, ενώ η αντιμετώπιση του θέματος απαιτεί μεγάλη ευαισθησία και σοβαρότητα.

Διαγιγνώσκοντας τις επίμονες προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να χειραγωγήσει Έλληνες πολίτες της Θράκης, στόχος της Πειραιώς είναι με σαφήνεια και ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές να μπει ένα φρένο στις έξωθεν αυτές παρεμβάσεις στη μουσουλμανική κοινότητα και στην προσπάθεια παρεμβάσεων σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά προκειμένου να καταγγείλει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της μεινότητας τις τελευταίες ημέρες, έριξε λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλώντας και ένα νέο "πόλεμο ανακοινώσεων " μεταξύ Κουμουνδούρου και Πειραιώς για την υπόθεση.

Την σπίθα άναψε εκ νέου χθες η καταγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι "ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να εργαλειοποιεί την ΕΥΠ στον προεκλογικό αγώνα, στην προεκλογική αντιπαράθεση  αυτό είναι απαράδεκτο, άθλιο και εθνικά επιζήμιο. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη  και ιδίως η τουρκική επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν μπορεί αν αντιμετωπιστεί  ούτε με στοχοποιήση ούτε με διχασμό".

Μία στάση που επικρίθηκε αιχμηρά από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει με τους θεσμούς και δηλώνοντας πως ο κ.Τσίπρας "προχώρησε σε μία νέα πολιτική απρέπεια, επέλεξε να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην πολιτική αντιπαράθεση για τη Θράκη. Προσπαθεί να παίξει με τους θεσμούς καταφεύγοντας σε επικοινωνιακό πυροτέχνημα, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε και λειτουργεί ως εθνική εξαίρεση".

Δήλωση που με τη σειρά της προκάλεσε την αντίστοιχη αντίδραση της Κουμουνδούρου με την εκπρόσωπο του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου να υποσχτηρίζει ότι "Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ "εθνική εξαίρεση", νεκρανασταίνοντας τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων. Για μία ακόμα φορά στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία, η Δεξιά πουλάει εθνικοφροσύνη ενώ στη πράξη εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα".

Και ενώ ακόμη αναζητούνται οι απαντήσεις για τα προκλητικά sms που εστάλησαν απο τον ψευδομουφτή της Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα, στα μέλη της μουσουλμανική μειονότητας σε Ροδόπη και Ξάνθη και προέτρεπαν "Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο", εντύπωση προκαλεί η συνεχιζόμενη σιωπή των δύο υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα των οποίων αφορούσαν τα επίμαχα μηνύματα, αλλά και οι επιθέσεις που εξακολουθεί και δέχεται η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την επίσκεψή της στην περιοχή.

"Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, μπροστά στη μουσουλμανική μειονότητα , αυτός ο ωμός εκβιασμός ότι αν δεν μας ψηφίσετε θα περάσετε δύσκολα, δεν αφορά αποκλειστικά τη μειονότητα αλλά να πάει ο εκβιασμός σε κάθε σπίτι σε κάθε κοινωνική ομάδα. Πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Βολές που απέκρουσε ο Άκης Σκέρτσος, υπενθυμίζοντας πως η Ντόρα Μπακογιάννη παραμένει πρόεδρος της επιτροπής για την ένταξη και την ενσωμάτωση της Θράκης, τόνισε ότι δεν έχει να δώσει διαπιστευτήρια δημοκρατικότητας σε κανέναν και κατέληξε λέγοντας πως η πρώην υπουργός της ΝΔ "Είπε το αυτονόητο, ότι μόνο όποιος πολιτικός υπηρετεί την εθνική στρατηγική για ένταξη της μειονότητας στην οικονομική ζωή της χώρας, μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών της Θράκης. Όσοι υιοθετούν τις πιο ακραίες απόψεις αναθεωρητισμού, δεν υπηρετούν αυτό το σκοπό.".

Βολές τόσο κατά της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Ροδόπης εξαπέλυσαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με τον Νίκο Ανδρουλάκη να υογραμμίζει την κρισιμότητα και το "ευαίσθητο" του ζητήματος καλώντας και τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους, κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα "να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Δεν πρέπει να υπάρχει βουλευτής ελληνικού κοινοβουλίου που να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, χριστιανός ή μουσουλμάνος" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Για επικίνδυνα παιχνίδια και των τριών πρώτων κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έκανε λόγο το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως "οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Αυτή την αναγκαιότητα εκφράζει το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι του απ' τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης".

Εξίσου αιχμηρά τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας τους ότι παίζουν με τα εθνικά θέματα και την ακεραιότητα της Θράκης, ενώ στο ζήτημα αναφέρθηκε εμμέσως και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

"Η ελευθερία εκφράσεως, ειδικά στις περιόδους τις προεκλογικές καλύπτει και εκφράσεις, καλύπτει και ιδέες, καλύπτει και πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμα και να σοκάρουν" δήλωσε ο κ. Σαρμάς.

Πηγή: skai.gr