Φουντώνει η κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη ενόψει της 25ης Ιουνίου

Στην «εξίσωση» για τις επόμενες κάλπες μπαίνει και ο Έβρος - Στο «κόκκινο» η πολιτική σύγκρουση - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα δύο κόμματα εξουσίας

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στις 21 Μαΐου όλη η Ελλάδα βάφτηκε μπλε εκτός από τη Ροδόπη που έγινε ροζ. Από τη Νέα Δημοκρατία καταγγέλλουν πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Οζγκιούρ Φερχάτ, κέρδισε την έδρα με την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως επιλέγει μια διχαστική και επικίνδυνη πολιτική για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η παρουσία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάνη και οι συνεχείς παρεμβάσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πως η κόντρα θα κορυφωθεί. Αυτό μαρτυρά και η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου προκειμένου να συναντήσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.

Στις πρόσφατες κάλπες η Ροδόπη πέρασε στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 33,18% αφήνοντας πίσω έξι μονάδες τη Νέα Δημοκρατία (27,06%). Και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε μεγάλο ποσοστό, 22,63%, με τα τρία κόμματα να μοιράζονται τις τρεις έδρες. Η διαφορά μεταξύ των δυο πρώτων είναι στις 3.723 ψήφους και αναμένεται το «μπρα ντε φερ» για την 25η  Ιουνίου να είναι σκληρό. Η συμμετοχή δεν ήταν πολύ μεγάλη. Από τους 118.196 εγγεγραμμένους μόλις το 53,19% προσήλθε στις κάλπες. Η εικόνα πριν από τέσσερα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή ήταν εντελώς διαφορετική. Η γαλάζια παράταξη είχε κόψει πρώτη το νήμα με ποσοστό 37,84% και διαφορά δέκα μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (27,17%). Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα το 2019 είχε κερδίσει την Ξάνθη δείχνοντας σε συνδυασμό με το φετινό αποτέλεσμα πως έχει ερείσματα στην περιοχή. Το γεγονός πως η Ξάνθη χάθηκε για την Κουμουνδούρου (με 13% διαφορά) αποτέλεσε μια από τις δυσάρεστες εκπλήξεις για το κόμμα, καθώς θεωρείτο «κάστρο» από τον Μάιο του 2012.

Είναι γεγονός πως η μειονότητα στην περιοχή έχει προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Η μειονοτική ψήφος αποτελεί θεμιτό εκλογικό στόχο και υπάρχει έδαφος για να γίνονται προσεταιρισμοί. Είτε αυτοί έχουν εθνικό χαρακτήρα είτε κομματικό είτε θρησκευτικό. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές για να μπορεί κάποιος να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Περιπλέκει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ με πρώην και νυν στελέχη να ανταλλάσσουν κατηγορίες μεταξύ τους για την εμπλοκή του τουρκικού προξενείου. Από την αξιωματική αντιπολίτευση απαντούν πως όταν κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμένη περιφέρεια κανείς δεν μιλούσε, δημόσια τουλάχιστον, για ανάμιξη ξένου παράγοντα στις εκλογές. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ρόλο για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου έπαιξε και η πανδημία και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν μειονοτικά χωριά. Στο διεθνές δίκαιο των μειονοτήτων γίνεται αναφορά μόνο για ατομικό δικαίωμα μειονότητας, όχι για συλλογικό δικαίωμα μειονότητας, διευκρινίζουν έμπειροι διεθνολόγοι. Με αφορμή τη φιλοκυβερνητική Χουριέτ που έσπευσε να αναδείξει την εσωτερική σύγκρουση είναι εμφανές πως όσο υποστηρίζεται ο όρος «τουρκικός» οι κατάλληλες απαντήσεις από την ελληνική πλευρά είναι αναγκαίες. Οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν να μιλούν για «γαλάζια πατρίδα» και δεν την περιορίζουν μόνο στο Αιγαίο. Το ζήτημα της μειονότητας διευθετήθηκε πριν από 100 χρόνια με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία ορίζει ελληνική εθνική μειονότητα στην Τουρκία και θρησκευτική – μουσουλμανική – μειονότητα στη Θράκη.

Σε κάθε περίπτωση και σε αυτές τις εκλογές τις εντυπώσεις κέρδισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ, καθώς ο μειονοτικός βουλευτής εκλέγεται από το 2004 με διαφορετικά κόμματα.  Όσον αφορά τη Θράκη στην «εξίσωση» για τις επόμενες κάλπες μπαίνει και ο Έβρος. Η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε πρώτη έπεσε όμως σε ποσοστά και έχασε μια έδρα σε σχέση με το 2019. Στο βορειότερα άκρο της Ελλάδας η Ελληνική Λύση σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό της (8,72%) και η ΝΙΚΗ 2,82% γεγονός που σήμανε «συναγερμό» στη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: skai.gr