Σκληραίνει το ευρωπαϊκό «μαστίγιο» στην Τουρκία: Επέκταση κυρώσεων σε άτομα κι εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, μετά και τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα».  

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που συζητείται σήμερα, αναφέρει ότι «η Ε.Ε θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερες επιλογές για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αν δεν υπάρξει πρόοδος και η χώρα του Ερντογάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο με τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να τερματίσει τη διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά άφησαν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με αντίποινα για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η ΕΕ δημιούργησε ένα πρόγραμμα κυρώσεων πέρυσι για να τιμωρήσει την παράνομη εξερεύνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας (TPAO) έχουν καταχωριστεί στον κατάλογο κυρώσεων, αλλά η Κύπρος πρότεινε μια λίστα με περισσότερα ονόματα στις αρχές του έτους.

Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακάλυψε το αέριο το 2011, αλλά έχει διαφωνήσει με την Τουρκία για θαλάσσιες ζώνες γύρω από το νησί, όπου έχει χορηγήσει άδεια σε πολυεθνικές εταιρείες για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Τουρκία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται σε ύδατα στην υφαλοκρηπίδα της ή σε περιοχές όπου οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα.

Πηγή: skai.gr