Κλείσιμο

Σκακιέρα γεωπολιτικών παιγνίων η Λιβύη – Ο ρόλος των «παικτών» 

Αίσθηση προκαλεί η πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τετραμερή συνάντηση για τη Λιβύη, γεγονός που τον καθιστά «παίκτη» με ρόλο στην περιοχή. Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έντονη διπλωματική δραστηριότητα γύρω από το θέμα, με τηλεφωνικές επαφές των Πούτιν - Ερντογάν - Μέρκελ – Μακρόν. 

Με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να κερδίζει έδαφος, και την υποστήριξη της Τουρκίας στον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, η Λιβύη έχει γίνει η «σκακιέρα» του γεωπολιτικού παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έγινε γνωστό, η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στο διάλογο για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Η Γερμανία φοβάται ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών από τη Λιβύη.

«Την ίδια ώρα η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ με όποιον τρόπο μπορεί. Το τουρκικό πλοίο Οσμάν Πρινς, που μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια ξεκίνησε το ταξίδι του στις 13 Δεκεμβρίου από τα τουρκικά παράλια και σήμερα βρίσκεται ανοιχτά της Μισράτα που ελέγχεται από τον Σάρατζ. Σήμερα ένα Μπόινγκ 747 που μεταφέρει εμπορεύματα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μισράτα. Πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ακόμη και τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης» σημειώνει στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. «Η Τουρκία στηρίζει τον Σάρατζ κυρίως για τα μνημόνια συνεργασίας» προσθέτει.

Η συνεργασία Ερντογάν - Σάρατζ έχει θορυβήσει τόσο την Γαλλία όσο και την Ιταλία, που παραδοσιακά ασκούσε επιρροή στην αραβική χώρα της Μεσογείου. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο επισκέφθηκε την Τρίτη τόσο το Τομπρούκ όσο και την Τρίπολη συναντώντας και τους δύο αντιπάλους Χαφτάρ και Σάρατζ.

«Είναι επίσης σημαντικό να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το ρόλο της. Τις επόμενες ώρες, θα μιλήσω επίσης με τους ομολόγους μου στη Βρετανία, την Γαλλία, και την Γερμανία, για να συνεργαστώ μαζί τους για μια δεύτερη αποστολή στη Λιβύη, υπό την ηγεσία της Ευρώπης, που θα μπορούσε να έχει την παρουσία του νέου ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μπορέλ. Θα εργαστούμε σε αυτό» τόνισε ο Ντι Μάιο. 

Μετά την επίσκεψη του Ντι Μάιο στην Λιβύη έγινε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες ο στρατάρχης Χαφτάρ θα επισκεφθεί τη Ρώμη και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Όπως φαίνεται, η Ιταλία, σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει την επιρροή της στα εσωτερικά της Λιβύης, επιχειρεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Χαφτάρ που φαίνεται να επικρατεί έναντι του Σάρατζ.

 «Η Ιταλία έχει συμβόλαιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με την κυβέρνηση της Τρίπολης και η συμφωνία με την Τουρκία πλήττει τα συμφέροντά της. Αποσύρουν την στήριξη στην κυβέρνηση μαζί με την Γαλλία» εξηγεί ο κ. Δεσποτόπουλος. 

Η διείσδυση της Τουρκίας στην Λιβύη βρίσκει απέναντι όλους τους μεγάλους παίκτες στην περιοχή. Ακόμη και η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί τις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν. 

«Γιατί τσακωνόμαστε με την Αίγυπτο; Για ποιο λόγο τσακωνόμαστε με τη Συρία. Τώρα γιατί στέλνουμε στρατεύματα στη Λιβύη; Λένε ᾽᾽θα στείλουμε στρατεύματα᾽᾽. Κύριε μου αν θέλεις τόσο πολύ, αν θέλεις να πολεμήσεις  πήγαινε εσύ να πολεμήσεις. Εσύ να πας!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. 

Κόλαφο για την Τουρκία αποτελεί την ίδια στιγμή, η διακομματική απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας, που με συντριπτική πλειοψηφία μπλοκάρει την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Παράλληλα καλεί τον πρόεδρο Τράμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Πηγή: skai.gr