Ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη

Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί, ούτε να ανεξαρτητοποιηθεί, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, καθώς όπως είπε παραιτούνται οι διαφωνούντες, ενώ η ανεξαρτητοποίησή του θα σήμαινε απώλεια της πλειοψηφίας και άρα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ζήτησε να ακολουθηθεί η καθιερωμένη διαδικασία, ενώ αν ψήφιζε ο ίδιος, είπε ότι θα ψήφιζε υπέρ της προανακριτικής.

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης ο κ. Παυλίδης έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις για τον τρόπο απόκτησης του σπιτιού της κόρης του και την αποπληρωμή του δανείου αποσυνδέοντάς την από τις καταγγελίες Μανούση.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2:00 το βράδυ της Δευτέρας και αυτή την ώρα γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων.

Η ΝΔ είναι ανοιχτή στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη, δήλωσε νωρίτερα από τη Βουλή ο εισηγητής του κόμματος Μαργαρίτης Τζίμας.

Όπως είπε ο κ. Τζίμας, δεν μπορεί ιδιαίτερα για υποθέσεις που αφορούν έναν συνάδελφο να αφήνουμε να υπάρχουν αμφιβολίες και σκιές, ενώ κατηγόρησε τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ότι στην ομιλία του υιοθέτησε πλήρως τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση.

Ο υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πειθαρχικού ελέγχου του ανακριτή κ. Ζαβιτσιάνο που ερευνά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανουση, με το αιτιολογικο οτι δεν έστειλε τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο κ. Δένδιας διευκρίνισε οτι ήταν σχήμα λόγου.

Παράλληλα ο υπουργός συμφώνησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Αναρωτήθηκε ωστόσο γιατί το ΠΑΣΟΚ, που το προτείνει σήμερα, δεν προσήλθε στην αναθεώρηση του Συντάγματος για την αλλαγή του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και ότι πετάει με ευκολία λάσπη.

Επικριτικοί για τους χειρισμούς του ανακριτή στην υπόθεση Παυλίδη ήταν τόσο η πρώην προεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Μάρκος Μπόλαρης έκανε λόγο για τακτική συγκάλυψης της υπόθεσης από το Μαξίμου και από το σύστημα Σανιδά όπως είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η υπόθεση, τόσο ηθικά όσο και πολιτικά, είναι ίδια με αυτές που βρίσκονται στη δικαιοσύνη, όπως το Βατοπέδι και η Siemens, ασχέτως αν δεν είναι της ίδιας οικονομικής βαρύτητας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για ύπαρξη αυτονόητων πολιτικών ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας, σχετιζομένων με τη λειτουργία του κράτους και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και το σύστημα αναθέσεων των δημοσίων έργων  και κάλεσε τη Βουλή να κινηθεί, έχοντας πλήρη συνείδηση δικαστικού οργάνου, προσθέτωντας ότι ο καθένας οφείλει να ψηφίσει κατά συνείδηση.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης άσκησε έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση Παυλίδη ως πρόσχημα για να πει ότι ακολουθεί την προεκλογική της δέσμευση για σεμνότητα και ταπεινότητα.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε και το ΚΚΕ, μέσω του εισηγητή του Γιάννη Γκιόκα. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία του έχει δείξει ότι τέτοιου είδους κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν αποδίδουν.

Ναι στην προανακριτική είπε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος επανέλαβε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών και πολιτικών.

Για απλές ενδείξεις στην υπόθεση Παυλίδη, που θα πρέπει να διερευνηθούν χωρίς να θεοποιείται η επιχειρηματολογία του εφοπλιστή, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με μυστική ψηφοφορία.

Νωρίτερα, ερωτηθείς με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη αν η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με 150 βουλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σενάρια, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης ή να παραμείνει στη θέση του.

Η υπόθεση Παυλίδη απασχόλησε, άτυπα, τη συνάντηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Λευτερη Ζαγορίτη.

Πηγή: skai.gr