Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στην Βουλή στη συζήτηση της πρότασης μομφής

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Το μπρα ντε φερ κινείται με την κυβέρνηση να αποδίδει την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα σε δημοσκοπικό πανικό, την αξιωματική αντιπολίτευση να την κατηγορεί για ανικανότητα ζητώντας εδώ και τώρα εκλογές και το ΚΙΝΑΛ να προσπαθεί να διαφύγει της πολιτικής μέγγενης. 

«Ξέρετε ότι η κοινοβουλευτική μας ομάδα θα είναι συμπαγής. Γιατί το αποφάσισε ο αρχηγός σας; Γιατί ο κ. Τσίπρας  από χαρισματικός και σπουδαίος νέος ηγέτης ένα λαμπρό παιδί της Αριστεράς στο οποίο επενδύθηκαν όλα τα Ευρωπαϊκά όνειρα είναι σήμερα ηττηθείς τρεις φορές,  επί 2,5 χρόνια με διψήφια διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και τώρα τελευταία στις δημοσκοπήσεις αγωνιά μήπως βγει η επόμενη και τον έχει τρίτο», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Φύγετε κύριοι της ΝΔ. Δεν πάει άλλο. Σας καταλάβαμε. Καταστρέφετε τον τόπο. Κι αφήστε τις καραμέλες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναλάβετε την πολιτική σας ευθύνη που είναι να προκηρύξετε εδώ και τώρα εκλογές», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν νιώθει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ «την ανάσα μας» αλλά και η ΝΔ. «Αυτό το κίνημα που άνοιξε τα πανιά του δεν χωράει στο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας που προσπαθείτε να τη χωρέσετε», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Τον τόνο της κυβερνητικής στρατηγικής πάντως είχε δώσει από χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε πηγαδάκι στο εντευκτήριο της Βουλής.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το περιμέναμε. Μας δίνουν ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός.

Αμετανόητη χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κώστας Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «γίνεται ολοένα και πιο τοξική». Πρόσθεσε ότι παρά τα λάθη της, η κυβέρνηση παράγει έργο και «είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική στην πατρίδα μας».

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η διαχείριση της κακοκαιρίας Ελπίς και το επιτελικό κράτος. 

«Η συγγνώμη δεν είναι  εργαλείο αποφυγής και συγκάλυψης ευθυνών +10.43.01 η συγνώμη είναι εφαλτήριο για να πάμε παρακάτω. Και όταν είναι ειλικρινής είναι πολύ καλύτερη από παραίτησης και αντικαταστάσεις», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγούσης μίλησε για επιτελικό κράτος για λαό κι όχι η κυβερνητική προπαγάνδα.

«Επιτελικό κράτος είναι όχι άλλο Μάτι όχι άλλο Μάνδρα. Πάει πολύ», απάντησε η Φωτεινή Αραμπατζή, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας λέει η ελάσσονα αντιπολίτευση, ασκώντας όμως σφοδρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η αντιπαράθεση σας είναι άσφαιρη που όσο κι αν οξύνεται προσπαθεί να εγκλωβίσει τον κόσμο στο σύστημα», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ο Κώστας Χήτας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση… Σε αυτή την κούρσα ανικανότητας που έχετε επιδοθεί τους προσπεράσετε».

Η Φωτεινή Μπακαδήμα του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι η κυβέρνηση είπε μια συγγνώμη που μόνο ειλικρινής δεν ήταν. 

Το κλίμα είχε δυναμιτίσει από νωρίς και η άρνηση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, να παραχωρήσει την αίθουσα της Γερουσίας στο Κίνημα Αλλαγής για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

«Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο το παραπέμπεται στη διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζεται μόνος σας σήμερα Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε ενός ανδρός αρχή», σχολίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο πρόεδρος της Βουλης απάντησε ότι «ούτε να φιμώσω θέλω, ούτε κάτι άλλο. Θέλω να διαφυλάξω μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το να γίνονται μέσα στη Βουλή διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις».

Για απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής.

Η κόντρα έλαβε τέλος με την έγκριση από τον κ. Τασούλα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ στις 8 το πρωί της Κυριακής, ενώ η συζήτηση στη Βουλή θα κορυφωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία έως τα μεσάνυχτα.
 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr