Κλείσιμο

ΠΑΣΟΚ: Μόνη αποδεκτή λύση, η απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ

Θεσμικό και πολιτικό ατόπημα ύψιστης επικινδυνότητας, που ασεβεί στον πιο ιερό χρόνο της τοπικής δημοκρατίας, την προεκλογική περίοδο, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ

«Θεσμικό και πολιτικό ατόπημα ύψιστης επικινδυνότητας, που ασεβεί στον πιο ιερό χρόνο της τοπικής δημοκρατίας, την προεκλογική περίοδο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α. και την κατάργηση Νομικών Προσώπων», η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη.

«Αυτό δεν είναι "αναμόρφωση", όπως επικοινωνιακά διαφημίζετε στον τίτλο του Νομοσχεδίου, αυτό είναι παραμόρφωση», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε το αίτημα απόσυρσης, που το ΠΑΣΟΚ είχε διατυπώσει μετ' επιτάσεως ήδη πριν μία εβδομάδα, προτού κατατεθεί το Νομοσχέδιο.

Η Ευαγγελία Λιακούλη κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μικροκομματική σκοπιμότητα» και «παλαιοκομματικό δωράκι σε γαλάζιους υποψήφιους να μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις σωτηρίας δημοτικών δομών από την κατάργηση, ή το αντίστροφο, αναλόγως του ακροατηρίου».

«Για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, την Παράταξη που γέννησε τη σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από ιστορικές τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Στεκόμαστε απέναντι», είπε η κ. Λιακούλη και ζήτησε να αποσυρθούν:

- Η οριζόντια, υποχρεωτική, αυτοδίκαιη κατάργηση των περίπου 1.200 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Δήμων, Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων, Σχολικών Επιτροπών.

- Το πλήθος επικίνδυνων ρυθμίσεων που "παίζουν στα ζάρια" την ομαλή άσκηση αρμοδιοτήτων και την εξυπηρέτηση αναρίθμητων συμπολιτών μας.

- Το ντροπιαστικό "εργοστάσιο παραγωγής ρουσφετιών" που στήνει η κυβέρνηση, δίνοντας εξουσία στον εαυτό της να κρατάει στη ζωή, ή όχι, όποιο Νομικό Πρόσωπο βολεύει τη Ν.Δ.

- τη δυνατότητα να λάβουν καθοριστικές για το μέλλον μακροπρόθεσμες αποφάσεις πολιτικής βαρύτητας από Δημοτικές Αρχές που ενδεχομένως θα έχουν ηττηθεί στις εκλογές.

- Οι αυταρχικές ρυθμίσεις που συρρικνώνουν τον δημοκρατικό διάλογο, την πολυφωνία, τη συμμετοχική λειτουργία και λήψη αποφάσεων, με τις ανατροπές στα όργανα διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α.

- Οι «δια περιφοράς» συνεδριάσεις.

- Οι τζάμπα Αντιδήμαρχοι δύο ταχυτήτων.

- Ο περιορισμός δικαιωμάτων των Παρατάξεων.

- Ο εμπαιγμός με το ψευδές κυβερνητικό ενδιαφέρον περί δήθεν λογοδοσίας, τη στιγμή που ταυτόχρονα, σε δύο άρθρα, περιορίζεται ακόμα περισσότερο, έως καταργείται, το δικαίωμα των Επικεφαλής Παρατάξεων να θέτουν προ ημερησίας θέματα.

- Η επικοινωνιακή κοροϊδία της Κυβέρνησης, περί δήθεν εισαγωγής δεικτών επιδόσεων, τη στιγμή που εισάγεται μόνο ένα γενικόλογο ευχολόγιο, όπου παραπέμπει τα πάντα αόριστα σε Υπουργικές Αποφάσεις, σαν να ζητάει από τους βουλευτές να βάλουν υπογραφή σε λευκή σελίδα.

- Οι ρυθμίσεις που παγιώνουν τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικό ρόλο "μαριονέτας".

- Οι δημοσιονομικές διατάξεις, που μονιμοποιούν, ως δεδομένη κανονικότητα την οικονομική μιζέρια των Δήμων, τα αναποτελεσματικά "μπαλώματα" της αυτοδιοικητικής ανέχειας.

- Κάθε αοριστολογία που αφήνει περιθώριο να επιβαρυνθούν οι Κ.Α.Π. των Ο.Τ.Α».

«Χθες βράδυ, πάλι η θεσσαλική γη βίωσε μια νύχτα τρόμου. Ο Τόπος μας, είναι ακόμα "ναυαγισμένος" στη λάσπη, εγκλωβισμένος σε μια απερίγραπτη τραγωδία. Οι συντοπίτες μου τρέμουν από το φόβο μπροστά στον επικείμενο χειμώνα. Αυτή τη στιγμή της καταστροφής και της απόγνωσης, λοιπόν, η Κυβέρνηση, με αυτό το Νομοσχέδιο, μας καλεί να συμφωνήσουμε ότι πάνω στην κορύφωση του χειμώνα, την Πρωτοχρονιά, πρέπει να αλλάξει χέρια η αρμοδιότητα καθαριότητας του οδικού δικτύου, των παράπλευρων οδών και των πρανών, μια αρμοδιότητα άμεσα συσχετιζόμενη με πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση πλημμελούς άσκησης, ώστε όπου σήμερα ανήκει στις Περιφέρειες, να περάσει στους Δήμους», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Οι Δήμοι σας τεκμηρίωσαν τις επιφυλάξεις τους, αλλά εσείς επιμένετε, "ντε και σώνει", με το ζόρι, να αλλάξει η αρμοδιότητα στο πιο επικίνδυνο χρονικό σημείο, μες στο χειμώνα και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που θα αλλάζει η "σκυτάλη" των παλιών και των νέων Δημοτικών Αρχών. Βρίσκεστε "εκτός τόπου και χρόνου"».

Πηγή: skai.gr