Κλείσιμο

Νέα ένταση για την αναθεώρηση

"H επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική", δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ έκανε λόγο για αντιθεσμική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και πολιτικό ατόπημα με αφορμή την αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση για την αναθεώρηση. "Η τακτική αυτή αναδεικνύει στείρα και καθολική άρνηση και καταδεικνύει ακραία αντιδημοκρατική νοοτροπία", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "τα άδεια έδρανα εκφράζουν την πιο κυνική απόπειρα υπονόμευσης μιας συμφωνημένης πορείας".

Ακόμα, ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως "όλοι γνωρίζουν ότι οι απόντες είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της αναθεώρησης, είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζονται θετικά. Όμως την ώρα της Ολομέλειας, απέδειξαν ότι δεν άντεξαν τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Επιστράτευσαν, παράδοξους, άστοχους, αντιφατικούς ισχυρισμούς, που το μόνο που κατάφεραν, είναι να χάσουν τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας".
Τόνισε πως "είναι κρίμα για το τόπο, το δημόσιο βίο, την ποιότητα της Δημοκρατίας, τα άδεια έδρανα, αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου, που οι προσωπικές φιλοδοξίες, ανασφάλειες και σκοπιμότητες ανέτρεψαν την δέσμευση του που ήταν η στάση ευθύνης.

Παπανδρέου: Υπέρ νέου ανένδοτου. "Ο πρωθυπουργός παρωδεί το Σύνταγμα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής από τη Βουλή για την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε αυτή την παρωδία και πρόσθεσε πως "η συνταγματική αναθεώρηση πλέον δεν αφορά τον πολίτη, δεν αφορά τη χώρα, έχει τελειώσει".

Ακόμα συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της, γέρασε πρόωρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ ενός ανένδοτου αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, με όραμα, σχέδιο και συλλογικότητα.

Απάντηση Ρουσόπουλου. "Τα πολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβονται πλέον πίσω από μικροκομματικά τεχνάσματα. Τα εσωκομματικά του διλήμματα δεν αφορούν τους πολίτες. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για ένταση και πόλωση ζημιώνουν τον τόπο", δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

ΚΚΕ:
"Το ψητό στο νέο σύνταγμα είναι η παιδεία και τα δάση", υποστήριξε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Κάλεσε μάλιστα τον λαό να μη νιώθει δέος προς τα αναθεωρημένα άρθρα του Συντάγματος καθώς όπως είπε το Σύνταγμα δεν είναι εικόνισμα αλλά απλά ένας νόμος που μπορούν να τον καταστήσουν ανενεργό οι λαϊκές πλειοψηφίες.

ΣΥΝ: Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτήρισε την εικόνα της Βουλής με την απουσία του ΠΑΣΟΚ ως στιγμή του φοιτητικού κινήματος η οποία βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Πολυτεχνείο και τη συγκρότηση της ΕΦΕΕ.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του για την εικόνα που παρουσιάζει το Κοινοβούλιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, λόγω της απουσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος χαρακτήρισε την αναθεώρηση "κορυφαία διαδικασία, η οποία έπρεπε να έχει προχωρήσει πολλά χρόνια νωρίτερα".

Σημειώνεται ότι τα πιο σημαντικά από τα άρθρα που προτείνεται να αλλάξουν στην επόμενη Βουλή είναι το άρθρο για το Βασικό Μέτοχο, τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και εκείνο για την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών.
Πηγή: skai.gr