Δένδιας- Αποστολάκης στον ΣΚΑΪ: Η επιθετική Τουρκία και τα νέα «Ίμια»

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, με την συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Τουρκίας και τη πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, καθώς και το αν υπάρχουν και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα, απασχόλησαν την εκπομπή «Αποτύπωμα» του ΣΚΑΪ με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. 

Καλεσμένοι στο στούντιο βρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο Ερντογάν και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Στο ερώτημα, αν ο Ερντογάν παρουσιαστεί πιο ήπιος στη Κύπρο και το Αιγαίο λόγω της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία ή γίνει πιο επιθετικός, ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως η επιχείρηση στη Συρία γίνεται σε χερσαίο έδαφος ενώ «οι διαφορές μας με τη Τουρκία αναφέρονται σε θαλάσσιο». «Μια χώρα η οποία δείχνει μια φιλοσοφία εισβολής, παράβασης του Διεθνούς Δικαίου, εμένα μου δημιουργεί ανησυχίες, αλλά τον γείτονά σου δεν τον διαλέγεις, τον βρίσκεις», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από τη πλευρά του, ο Ναύαρχος κ. Αποστολάκης έκανε λόγο για ένα «παιχνίδι» με πολλούς συντελεστές. Η ανατολική Μεσόγειος, η Συρία, η σχέσεις των ΗΠΑ με τους Τούρκους, η Ρωσία το Ιράν κτλ. Η Τουρκία στο διάστημα που απασχολείται με τη Συρία χαμηλώνει λίγο την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο παρόλο που δεν φαίνεται ούτε αυτό». Πρόσθεσε πως το ερώτημα είναι τί θα προκύψει στη συνέχεια αν η Τουρκία πετύχει τους στόχους της για τη Συρία. Η εξέλιξη θα δείξει αν θα πετύχει η Τουρκία τον στόχο της και αν θα βγει ενισχυμένη από την επέμβαση. Αν βγει ενισχυμένη η όρεξή της θα είναι μεγαλύτερη για την ανατολική Μεσόγειο και οι δυνατότητες να την κοντρολάρει η διεθνής κοινότητα θα είναι μικρότερες». 

Μπορεί η Ελλάδα να ποντάρει στις ΗΠΑ;

Για τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που υπεγράφη παρουσία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στην Αθήνας, και αν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ ή θα μας εγκαταλείψουν όπως έκαναν με τους Κούρδους, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Η συμφωνία μας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. Έχει ελληνική διάσταση και μια διάσταση για τις ΗΠΑ. Είναι συμφωνία παράγων σταθερότητας στη περιοχή».

Για το πως θα λειτουργήσει σε περίπτωση κρίσης με τη γειτονική χώρα, ο κ. Δένδιας είπε «αυτό θα το δούμε. Υπάρχει μια αντίληψη στο administration των ΗΠΑ». Στάθηκε στο ότι είναι σημαντικό γεγονός το ότι υπάρχει μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Από τη πλευρά του ο κ. Αποστολάκης, τόνισε πως αν προκύψει πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία «θα είμαστε μόνοι μας». Πρόσθεσε πως στόχος μας είναι να μην οδηγηθεί η κατάσταση εκεί. Για την αναβάθμιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «προσθέτει ένα στοιχείο ασφαλείας στη χώρα μας. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε πως μια βάση με αμερικάνικη παρουσία θα απειληθεί».  

O υπουργός Εξωτερικών είπε πως «οφείλουμε να έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Δεν είμαστε μια αδύναμη μικρή περιφερειακή χώρα που εξαρτόμαστε από την τύχη ή τις θελήσεις του όποιου μας επιβουλεύεται. Την Τουρκία τη βλέπουμε σαν ίσος προς ίσο. Στα μάτια ευθέως». Παράλληλα αμφισβήτησε την «επιτυχημένη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», καθώς παρουσιάζει προβλήματα σε όλη την περιφέρειά της. Δεν έχει ούτε έναν «φίλο», ενώ «η Ελλάδα κατάφερε και έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., έχοντας πιο επιτυχημένη εξωτερική πολιτική».

«Οι Κούρδοι πιστεύουν ότι μια τουρκική κατοχή σημαίνει εθνοκάθαρση και εκτοπισμό»

Λίγη ώρα πριν τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, μίλησε στην εκπομπή ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Independent, Πάτρικ Κόκμπερν, γνώστης του θέματος και δημοσιογράφος που παρακολούθηση την ανάδειξη του ISIS, τόνισε για την κατάσταση στη Συρία:

«Είχαμε ένα ντε φάκτο κουρδικό κράτος στην βόρεια Συρία, σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή που δημιουργήθηκε το 2014. Αυτό το ντε φάκτο κράτος έχει σε μεγάλο βαθμό καταλυθεί. Οι συριακές δυνάμεις μπήκαν στις μεγάλες πόλεις. Η κουρδική σημαία κατέβηκε και ανέβηκε αυτή της Συρίας. Αυτό το μικρό κουρδικό κράτος κατεστράφη. Οι Κούρδοι μου έλεγαν όταν ήμουν εκεί, ότι όσο και αν δεν συμπαθούν την κυβέρνηση Άσαντ, την προτιμούν από τους Τούρκους και την Αλ Κάιντα, που πολεμούν στο πλευρό των Τούρκων. Πιστεύουν ότι μια τουρκική κατοχή σημαίνει εθνοκάθαρση και εκτοπισμό». 

Οι κύριοι Δένδιας και Αποστολάκης συμφώνησαν πως υπάρχει κίνδυνος «αναζωπύρωσης» του ISIS, μετά και την επίθεση την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, όπου δραπέτευσαν πολλοί κρατούμενοι που πρόσκεινται στη τρομοκρατική οργάνωση.

Που το πάει ο Ερντογάν; Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

«Εμείς κοιτάμε τα δικά μας συμφέροντα, αν αντιστοιχούν στο διεθνές δίκαιο και ποιες δυνάμεις είναι διατεθειμένες να στηρίξουν μια τέτοια πορεία. Προσπαθούμε να μην αποκλίνουμε από το διεθνές δίκαιο. Έχουμε έναν συνομιλητή (Ερντογάν) δύσκολο, που περνάει διάφορες φάσεις όμως είμαστε υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε πάντοτε να βρούμε τρόπους διεξαγωγής διαλόγου. Υπάρχουν σαφείς κόκκινες γραμμές που η Ελλάδα θα τις τηρήσει», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας. Σε περίπτωση που διάλογος δεν θα υπάρξει και απειληθεί η χώρα μας, «θα κάνουμε αυτό που πρέπει χωρίς λεονταρισμούς» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Ο κ. Αποστολάκης είπε πως «Η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν θα αλλάξουν συμπεριφορά και μπορεί να είναι χειρότερη στο μέλλον». Πρόσθεσε πως η επιθετικότητα του Ερντογάν προς τη χώρα μας θα φανεί στο μέλλον από το αποτέλεσμα των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία». Σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τις ισχυρές συμμαχίες που έχει. Τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε ισχυροί με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις». Είπε ότι καταφέραμε μέσα σε τόσο κακή οικονομική συγκυρία να διατηρήσουμε την υπηρεσιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων σε αυτό το επίπεδο αλλά το προγράμματα που έχουμε στόχο πρέπει να συνεχιστούν. 

Τουρκική επιθετικότητα - Η μετάλλαξη του Ερντογάν

«Φαίνεται ότι ο Ερντογάν επειδή χρειαζόταν να αλλάξει το πολίτευμα και δεν του έφταναν οι δικές του ψήφοι, έπρεπε να προσεγγίσει ένα ακόμη κόμμα. Επέλεξε τον εθνικιστή Μπαξελί που τους ταΐζει με πατριωτικές θεωρίες με σκοπό τη συνεργασία διαπράττοντας επιχειρήσεις και εκδιώξεις εναντίον των Κούρδων. Αυτό τον έβαλε σε μία διελκυστίνδα και άρχισε τις επιθετικές δηλώσεις προς την Ελλάδα για τα νησιά», είπε ο κ. Αποστολάκης. Ο Ναύαρχος εξήγησε πως η πολιτική στροφή του Ερντογάν έβαλε τη Τουρκία πιο κοντά προς την Ασία παρά προς τη Δύση με την κοινωνία της γειτονικής χώρας να γίνεται πιο ισλαμιστική. 

Ο κ. Αποστολάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε και διαχειρίστηκε καταστάσεις πολύ επικίνδυνες. «Φτάσαμε πολλές φορές σε περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν αν κλιμακώναμε σε «Ίμια». Ευτυχώς πέρασε αυτή η περίοδος. Η βασική σκέψη και η ψυχραιμία λέει «μη κλιμακώσεις αν δεν ξέρει πως να αποκλιμακώσεις. Είναι η ‘αρχή του πολέμου’, δηλαδή δεν ξεκινάς έναν πόλεμο αν δεν γνωρίζεις πως να τον τελειώσεις». 

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληκτικές δυνατότητες αλλά «θα ήταν ανοησία η στρατικοποίηση των κρίσεων με τη Τουρκία», κάτι που επιδιώκει αρκετές φορές η γειτονική χώρα. Πρόσθεσε ότι η δύναμη της Ελλάδας είναι ότι ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενώ σημείωσε πως η χώρα μας βοήθησε τη πορεία της Τουρκία στην Ε.Ε. στο βαθμό που μπορούσε. «Εμείς είμαστε αγκυροβολημένοι στο διεθνές δίκαιο και ανοιχτοί στο διάλογο με τη Τουρκία», τόνισε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι «δεν θα συρθούμε να συζητήσουμε εκτός πλαισίου».

Προσφυγικό – «Ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί η Σάμος

Για το προσφυγικό, και τα πρόσφατα επεισόδια στη Σάμο με τις άγριες συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Αφγανών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου «ζουν μια πραγματικότητα που δεν είναι βιώσιμη».
Παρά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ότι για να γίνονται επιστροφές μεταναστών στη Τουρκία θα έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί να μην έχουν φύγει από τα νησιά, η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια έχει επιστρέψει μόλις 1800 μετανάστες. 

Για τον λόγο που η Ελλάδα κρατάει τους μετανάστες στα νησιά, ο κ. Αποστολάκης τοποθετήθηκε: «Μέχρι να εξεταστεί μια περίπτωση επιστροφής μετανάστη πίσω ή όχι, είσαι υποχρεωμένος να τον έχεις στο νησί γιατί αν τον πάρεις από εκεί αυτομάτως εξαφανίζεται η πιθανότητα να επιστρέψει πίσω. Το ζήτημα έχει πολλές δυσκολίες. Με τις υπάρχουσες δυνατότητες γίνεται ότι καλύτερο μπορεί να γίνει αλλά το θέμα δεν είναι μόνο της Ελλάδας». Σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει βολευτεί με την Ελλάδα, και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. «Οι υπηρεσίες εδώ πρέπει να ενισχυθούν από μονάδες της Ευρώπης», είπε.

Η εκεχειρία 120 ωρών στη Συρία

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Ευρώπη πήρε σαφή θέση καταδικάζοντας την τουρκική εισβολή προχωρώντας σε επιβολή κυρώσεων όπως το εμπάργκο όπλων. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη παρουσιάζει ωστόσο μια αργοπορία επειδή δεν αποφασίζει μόνο ένας άνθρωπος αλλά πρέπει να γίνονται συμβούλια. 

Κερδίζει ή χάνει ο Ερντογάν;

«Ο Ερντογάν κατάφερε και έδωσε την απόλυτη νίκη στον Άσαντ, ενώ ένας εκ των στόχων της Τουρκίας ήταν να φύγει ο Άσαντ ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι παντοδύναμος άρα έχει έναν εχθρό στα νότια σύνορά του και επέτρεψε στη Ρωσία να έχει ρυθμιστικότατο ρόλο στη περιοχή. Αυτά δεν τα λες και μεγάλη επιτυχία. Αν υπάρχει σαφές κέρδος αυτό είναι σε επίπεδο της τουρκικής κοινωνίας η οποία βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας. «Η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας είναι η οικονομία της», είπε ο κ. Δένδιας και αυτό δεν το καταλαβαίνει ο λαός της που ενθουσιάζεται με στρατιωτικές επιδόσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια σταθερή και ευημερούσα Τουρκία, τα υπόλοιπα συνιστούν παρατηρήσεις», πρόσθεσε.

Από τη πλευρά του ο Ναύαρχος Αποστολάκης χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, λέγοντας: «Είμαστε σε μία καλή εξέλιξη καθώς φαίνονται οι πιθανότητες να σταματήσει η επέμβαση και να βρεθούν οι λύσεις. Αλλά ας το δούμε μέχρι το τέλος για το πως θα κλείσει η υπόθεση. Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να σταματήσει αν δεν έπειθε τη διεθνή κοινή γνώμη και το εσωτερικό του ότι αυτά που ήθελε να πετύχει τα πέτυχε. Η επιχείρηση στη Συρία σχεδιαζόταν πάρα πολύ καιρό. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και θα βρεθεί κάποια λύση». Σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πιέσει την Ε.Ε. να παίρνει πιο γρήγορες αποφάσεις και να είναι πιο αποφασιστική και να ασκεί πιέσεις στον Ερντογάν. 
 

Πηγή: skai.gr