Η ομιλία Σκανδαλίδη

\"Χάσαμε εμείς, δεν κέρδισε η ΝΔ. Ή ήττα ήταν πολλαπλή. Ήταν ιδεολογική, γιατί εδώ και καιρό έχουμε χάσει την ηγεμονία των ιδεών μας. Ήταν πολιτική, γιατί δεν οδηγήσαμε εμείς σε εξελίξεις, δίνοντας πολλές φορές βήμα μετέωρο. Ήταν προγραμματική, γιατί οι θέσεις μας άφηναν ερωτηματικά. Ήταν και οργανωτική, γιατί για μια ακόμα φορά εμφανίσαμε την εικόνα ενός ασύνταχτου στρατεύματος χωρίς έμπνευση, χωρίς ορμή, χωρίς ηθικό και κυρίως χωρίς συλλογική υπόσταση\", είπε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης επέρριψε ευθύνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν διατύπωσε συμπεράσματα για τις αιτίες της ήττας και επισήμανε ότι \"η κρίση στο ΠΑΣΟΚ απεικονίζεται ανάγλυφα στη δομική ανεπάρκεια αυτού του οργάνου, είναι πρώτα και κύρια κρίση του συλλογικού υποκειμένου\".

\"Σήμερα, μετά απ΄ αυτή την ήττα, όλα ξεκινούν από μηδενική βάση\", είπε ο κ. Σκανδαλίδης τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κριτική πρέπει να επιστρατεύσει και τα ιστορικά στοιχεία της διαδρομής του ΠΑΣΟΚ καθώς \"αυτή είναι η βάση της αυριανής ενότητας, σύνθεσης και υπέρβασης και όχι η υποκειμενική στάση του καθένα μας\".

\"Χάσαμε, γιατί η εναλλακτική μας πρόταση στο σύνολό της δεν έπεισε τους πολίτες και αυτό στηρίζεται σε τρεις πολύ συγκεκριμένες πλευρές της κριτικής που πρέπει να ασκηθεί. Ξοδέψαμε απερίσκεπτα το παρελθόν μας και την περιουσία που μας άφησε. Δεν ανατρέψαμε στην πράξη όσα ο λαός αποδοκίμασε με την ψήφο του το 2004 και με βάση αυτά τα δύο δε σχεδιάσαμε πειστικά το μέλλον μας στα χρόνια που ακολούθησαν\", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, επισημαίνοντας ότι \"δεν μπορούμε και δεν μας επιτρέπεται να υψώσουμε ξανά τα τείχη του ΄96. Η ιστορία έντεκα χρόνια μετά μόνο ως φάρσα επαναλαμβάνεται. (...) Η φάρσα μπορεί να πάρει και τη μορφή καρικατούρας κι αυτό είναι ο κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ, όχι η διάσπασή του\".

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ με την στάση του υποβάθμισε τους μεγάλους εθνικούς στόχους που \"πετύχαμε σε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο\".

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι \"η διάγνωση του 2004 ήταν σωστή και ο Γιώργος Παπανδρέου την έφερε και την είπε σωστά. Πρώτα αλλάζουμε και ανανεώνουμε το ΠΑΣΟΚ για να μπορεί να απαντήσει πειστικά στην ανάγκη μιας νέας στρατηγικής. (...).Η πράξη όμως αποδείχτηκε λειψή και ατελέσφορη\".

Ο κ. Σκανδαλίδης σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αφού πρώτα διατύπωσε την αυτοκριτική του είπε ότι \"παρακολουθώ τη συζήτηση περί στροφής αριστερά ή δεξιά. Ξεχνώντας συχνά να προσδιορίσουμε στις σημερινές συνθήκες τι είναι επιτέλους πια αυτό το αριστερό και το δεξιό για να έχουμε μια κοινή γλώσσα\".

\"Όλα μπορεί να τα κάνει η Ελλάδα και το προοδευτικό κίνημα και όλα μπορώ να τα συνυπογράψω, αυτό όμως δεν είναι η σημερινή μας επιδίωξη. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει χωρίς το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρέπει να είναι η σημερινή μας συζήτηση\", τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακολουθήσει μια αλληλουχία βημάτων με πρώτο την μετατροπή του σε \"ανοιχτή πολιτική κοινότητα\" δηλαδή \"να είναι ένας σύγχρονος θεσμός και παράλληλα ένα κίνημα βάσης ενεργών πολιτών\".

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκανδαλίδης, είναι να απευθυνθεί το ΠΑΣΟΚ \"παράλληλα στις κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να σηκώσουν το βάρος και να ενεργοποιήσουν τη δυναμική του νέου εγχειρήματος\" και \"να διαμορφώσουμε μαζί τους ένα σχέδιο ριζοσπαστικών και δημοκρατικών αλλαγών για τη χώρα και να συγκροτήσουμε την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με φορέα πια μια πραγματικά κυβερνώσα αριστερά\".

Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για μια \"δημοκρατία που γίνεται όλο και πιο ολιγαρχική και ατελέσφορη\" και τόνισε ότι χωρίς ανατροπή των δομών της \"ούτε ανάπτυξη προς τα μπρος μπορείς να κάνεις ούτε να αναβαθμίσεις τις θέσεις σου στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο ούτε να δώσεις τη δυνατότητα σε ένα κοινωνικό κράτος να υλοποιήσει αυτά που απαιτούνται\".

\"Μόνο που αυτή είναι μια προοδευτική ανατροπή και αυτό που παλιά ήταν υπόθεση κάθε πατριώτη και δημοκράτη, δηλαδή όλων των δημοκρατικών και νομιμοποιημένων κομμάτων της μεταπολίτευσης, σήμερα είναι υπόθεση κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού φορέα που έχει προτάξει τις ριζοσπαστικές αλλαγές που σήμερα απαιτούνται, γι΄ αυτό μιλάω για κυβερνώσα αριστερά\", επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο κ. Σκανδαλίδης έθεσε μια σειρά ζητήματα τα οποία αφορούν την \"κυβερνώσα αριστερά\", όπως η κοινωνική ανταποδοτικότητα των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, τους νέους κανόνες ανάπτυξης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την φορολογία ως μοχλό ανακατανομής του πλούτου όχι μόνο σε επίπεδο αποφάσεων, αλλά και \"σε επίπεδο εφαρμογής κανόνων για την δημοκρατία στην αγορά\". Επίσης έκανε λόγο για λιγότερες περιφέρειες, δομή του προϋπολογισμού και έλεγχο του δημοσίου χρήματος.

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι αν η \"κυβερνώσα αριστερά\" απαντήσει σε αυτά \"τότε μπορεί να απευθυνθεί αξιόπιστα σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις\", ενώ τόνισε ότι το ζήτημα είναι να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ το διάλογο για \"μια δημοκρατική ανατροπή που θα διαμορφώσει το ριζοσπαστικό σχέδιο αλλαγών που έχει ανάγκη η κοινωνία\".

\"Σήμερα το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα πρόεδρο που να υπηρετεί την παράταξη και όχι ένα κόμμα που να υπηρετεί τον πρόεδρο. Πιστεύω ότι χρειάζεται έναν Πρόεδρο πρώτο μεταξύ ίσων που αποδέχεται την παρουσία των στελεχών, που αποδέχεται να αυτονομηθεί η συλλογική ηγεσία με μονιμοποίηση από το Συνέδριο για να μπορεί αυτή να χαράζει πολιτική και να λειτουργεί μαζί με τον Πρόεδρο και χωρίς να παρεμβαίνει καθόλου στα καθήκοντά του\", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σκανδαλίδης.

\"Έθεσα υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου του Κινήματος, με στόχο να ενώσω αντί να διασπάσω, να συνθέσω αντί να διχάσω, να δώσουμε μαζί προοπτική αντί να αναπαράξουμε τον εαυτό της ήττας μας\", είπε ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι \"δεν είμαι ούτε συμπληρωματικός σε κανένα, ούτε παραπληρωματικός στη διαδικασία της εκλογής. Θέλω να εκφράσω το ΠΑΣΟΚ της ενότητας, της ανατροπής, και της νίκης\".
Πηγή: skai.gr