Κλείσιμο

Η αντιπολίτευση για τον Αττίλα: «Η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητάς της»

Ομόθυμη είναι η καταδίκη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 46 χρόνων από τον Αττίλα. 

ΣΥΡΙΖΑ

«Συμπληρώνονται φέτος 46 χρόνια από την παράνομη και βάναυση τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Η φετινή μαύρη επέτειος έρχεται σε μια συγκυρία όπου η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει την επιθετικότητά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου. Ειδικά για την Κύπρο, η στρατηγική αυτή εκφράζεται με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Διδασκόμενη από τα μαθήματα της ιστορίας, η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η ΕΕ, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να τερματιστεί η τουρκική επιθετικότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο.
 
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Στηρίζουμε την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας».

ΚΙΝΑΛ

«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε! Η μνήμη συγκαθορίζει την πολιτική μας. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και έκτοτε κατοχής», δήλωσε για την εισβολή στην Κύπρο ο Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος - Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ
 
  «Συμπληρώνονται φέτος σαράντα έξι χρόνια από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κι αφού πρώτα το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β' σε βάρος της κυβέρνησης Μακάριου.

   Όπως τότε έτσι και σήμερα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα, ενώ σε συνεργασία με την αστική τάξη της Ελλάδας μεθοδεύουν τη συνδιαχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

   Όπως τότε έτσι και σήμερα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όντας αναπόσπαστα δεμένες με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της κρίσιμης γεωστρατηγικής περιοχής, μπαίνουν σε φάση επικίνδυνης κλιμάκωσης με θύματα τους λαούς. Σημάδι κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας αποτελεί η απαράδεκτη απόφαση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

   «Τα ιστορικά αυτά διδάγματα και η σύγχρονη πείρα αποδεικνύουν ότι οι δήθεν ισχυροί σύμμαχοι, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν επιθυμούν να αναχαιτίσουν, αλλά αντίθετα υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα με στόχο να την τραβήξουν από την επιρροή της Ρωσίας και να μη διαρραγεί η ενότητα της ατλαντικής συμμαχίας» σημειώνει το ΚΚΕ και καλεί «τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση μπροστά στα επικίνδυνα σχέδια που ετοιμάζονται ενάντια στον ίδιο και τους γειτονικούς λαούς».

   Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι ίδιες οι εξελίξεις στην περιοχή μας κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για:

- Καμία αλλαγή συνόρων
 
- Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

- Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ».

Ελληνική Λύση

Ως το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 η Ελληνική Λύση. «Σαν σήμερα, η τουρκική κτηνωδία ξεχύθηκε για άλλη μια φορά στα κορμιά αμάχων, ακόμα και παιδιών. Η εισβολή και η γενοκτονία των Ελλήνων της Κύπρου από τους Τούρκους, συνιστά το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην Ευρώπη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Και καταλήγει: «Όμως, παρά τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες, οι εμπνευστές της γενοκτονίας ουδέποτε οδηγήθηκαν σε κανένα διεθνές δικαστήριο για να λογοδοτήσουν. Αντίθετα, παραμένουν έως και σήμερα "σύμμαχοι", που οι ελληνικές κυβερνήσεις πιστεύουν πως μπορούν να "συζητήσουν". Η ιστορία έχει αποδείξει ότι με τον Τούρκο δεν συζητάς. Η Τουρκία δεν έχει ιστορία, έχει μόνο ποινικό μητρώο».

Πηγή: skai.gr