Ακιντζί για Αττίλα: Η Τουρκία υποχρεώθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση 

«Η Τουρκία υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει μόνη της, καθώς η κυβέρνηση του ΗΒ δεν αποδέχθηκε, στρατιωτική επιχείρηση για να παρεμποδίσει την Ένωση του νησιού μας με την Ελλάδα» υποστήριξε ο τουρκοκύπριος ηγέτης σε μήνυμά του ενόψει της συμπλήρωσης, τη Δευτέρα, 46 χρόνων από τον Αττίλα. 

«Αξιολογώντας τα όσα συνέβησαν στις 20 Ιουλίου 1974 και τις τότε συγκυρίες δεν μπορείς να παραβλέψεις το τι προηγήθηκε στις 15 Ιουλίου», ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι «οι φασίστες στρατιωτικοί της χούντας που ήταν επικεφαλής στην Ελλάδα, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Κύπρο στόχευαν με το πραξικόπημα, καταδυναστεύοντας πρώτα την ε/κ κοινότητα και αμέσως μετά αφήνοντας εκτός έννομης τάξης τους Τ/κ, να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα».

Ο στόχος της επιχείρησης που ανακοινώθηκε, είπε ο κ. Ακιντζί εννοώντας την εισβολή, ήταν να προστατέψει την ασφάλεια των Τ/κ και την ανεξαρτησία της Κύπρου και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη που είχε διαμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες στην Κύπρο.

«Χωρίς αμφιβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, η νέα ρύθμιση θα μπορούσε να είναι μια ομοσπονδιακή δομή στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, με τρόπο που θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών», είπε.
Για χρόνια, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, γίνονται προσπάθειες γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια φτάσαμε πολύ κοντά σε μια λύση, όπως είπε, που για λόγους που δεν πηγάζουν από την τ/κ πλευρά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν το 2004 «το οποίο απέρριψε η ε/κ πλευρά» και το Κραν Μοντάνα το 2017 «όπου λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεων της ε/κ πλευράς δεν υπήρξε κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα».

Λέγοντας ότι έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι όπου υπάρχουν προβλήματα υπάρχει και η αναζήτηση λύσης τους και πως η μη λύση «δεν μας φέρνει σε μια καλύτερη θέση, συσσωρεύει άλλα νέα προβλήματα».

«Όλες οι πλευρές είμαστε υποχρεωμένες να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση να προσπαθούμε για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών. Δεν είναι μόνο εμείς οι Τ/κ, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και κυρίως η ε/κ, πρέπει να βοηθήσουν για την ειρήνη, τη γαλήνη και την ευμάρεια στην Κύπρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η διαίρεση του νησιού μας θα ριζώσει ακόμη περισσότερο».

Αυτό, είπε, πρέπει να το δουν όλοι όσοι λένε ότι θέλουν λύση, και κυρίως οι Ε/κ, καθώς ο χρόνος που περνά δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: skai.gr