Γεωργιάδης: Θα κυρωθούν κανονικά τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Γεωργιάδης: Θα κυρωθούν κανονικά τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Διαβεβαιώσεις ότι τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονίας, που έχουν μπει στον κοινοβουλευτικό «πάγο», θα κυρωθούν κανονικά, παρείχε από τη Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί σκόπιμης καθυστέρησης εξαιτίας των εσωκομματικών συσχετισμών στη ΝΔ και αποδίδοντάς τη σε «πολιτικάντικους λόγους».

Αποκρούοντας κατηγορηματικά τις αιχμές του Γιάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι  η κυβέρνηση βάζει το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά:  «μην ανησυχείτε, τα μνημόνια θα κυρωθούν. Εμείς ως κόμμα, την περίοδο που ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή πριν τις εκλογές, στα συλλαλητήρια που με υπερηφάνεια συμμετείχαμε λέγαμε  ότι η Συμφωνία δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, αλλά εφόσον κυρωθεί είναι δεσμευτική κι αν μας εκλέξει ο λαός θα την τηρήσουμε τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Κατά συνέπεια κανένα πολιτικό πρόβλημα δεν έχει η ΝΔ και η Κ.Ο. της να κυρώσει αυτές τις συμφωνίες».

Ο κ. Γεωργιάδης , επισήμανε πάντως ότι η διαδικασία αλλαγής μερών της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μαραθώνια και όχι αγώνας 100 μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα μνημόνια, αφορούν σε οικονομική συνεργασία, επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων. Και τα τρία έχουν κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή, αλλά αυτή έχει παγώσει, καθώς η κυβέρνηση έκρινε ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, θα ήταν τουλάχιστον άστοχη η αναβίωση της ακραίας πόλωσης των πολιτικών δυνάμεων που επικράτησε την περίοδο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.