Επίθεση Παπανδρέου από το Διδυμότειχο

Ο ελληνικός λαός θα δώσει εθνική σύνταξη στον κ. Καραμανλή στις ερχόμενες εκλογές ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στο Διδυμότειχο, κλείνοντας με μια καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα συγκέντρωση την τριήμερη περιοδεία του, κατά μήκος της Εγναντίας, με την οποία θέλησε να δείξει την αντίληψη του ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα, αλλά η χώρα αρχίζει από την περιφέρεια.

Η συγκέντρωση στο Διδυμότειχο χαρακτηρίσθηκε από τοπικούς παράγοντες ως πολύ μεγάλη και έδωσε την δυνατότητα στον κ. Παπανδρέου να πει ότι αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του κ. Καραμανλή.

Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε το ακριτικό Διδυμότειχο για να διατυπώσει τις σφοδρές επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης στην εξωτερική της πολιτική και γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες, όπως διαπίστωσε, έχουν επιδεινωθεί.

Ο κ . Παπανδρέου κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι εγκατέλειψε την επιθετική πολιτική συνεργασίας που συνοδευόταν με ταυτόχρονη σθεναρή υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Επανέλαβε, πάντως, ότι υποστηρίζει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική και την μελλοντική ένταξη της Τουρκίας, τηρουμένων όμως των προϋποθέσεων που θέτει η ΕΕ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην γειτονική χώρα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης αυτής της πολιτικής είναι η αυξημένη ένταση που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια στις σχέσεις με την Τουρκία, οι αλλεπάλληλες προκλητικές ενέργειες από τους γείτονες ,η συνέχιση της αμφισβήτησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η συνέχιση της απειλής της χώρας μας με πόλεμο, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας του Αη Στράτη , η ποσοτική αλλά κυρίως ποιοτική αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Επίσης αναφέρθηκε και στον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απέναντι σε όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά, δεν μπορεί να χειρισθεί αποτελεσματικά τα θέματα, δεν ξέρει να δράσει προληπτικά.

Επανέφερε την πρόταση για νέα εθνική στρατηγική η οποία θα διασφαλίζει τα σύνορα και τα δικαιώματα της Ελλάδας όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπράγματευτα υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου.

Ζήτησε από την Τουρκία να σεβασθεί όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ ,την Ελλάδα και την Κύπρο και να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από το νησί και επανέλαβε την θέση ότι το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, από τουρκικά στρατεύματα .

Επίσης κάλεσε την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλία για την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα διευκολύνει σημαντικά τη συνολική λύση του πολιτικού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ , των αρχών της ΕΕ και σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε πάλι στο θέμα των ομολόγων και στις ευθύνες της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε την Ελλάδα πίσω στην αφάνεια όπως επιδιώκει τη Δεξιά. Επίσης, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός με την στάση του της συγκάλυψης δημιουργεί νέες πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Επίσης, τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί ανά την Ελλάδα να ανακαλύψει έργα για να συγκαλύψει τα εγκλήματα της τετραετίας της ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου είχε επανειλημμένα διάλογο με το συγκεντρωμένο πλήθος και σε μια από τις απαντήσεις του προέβλεψε ότι στο τέλος του χρόνου η στις αρχές του επόμενου θα γίνουμε κυβέρνηση.

Νωρίτερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθοδόν προς το Διδυμότειχο σταμάτησε στις Σάππες. Μιλώντας στους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού αναφέρθηκε στην πολυπολιτισμική ταυτότητα της περιοχής , ενώ αξιολογώντας το έργο της κυβέρνησης, έκανε λόγο για κυβέρνηση της παρακμής η οποία πρέπει να φύγει.
Πηγή: skai.gr