Διπλωματικές πηγές: Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Γαλλία

Η Ελλάδα έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Γαλλία, αλλά και με τη Γαλλοφωνία ευρύτερα, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Γαλλοφωνίας σήμερα 20 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας το 2004.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην Βουλή σχετικά με τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα γαλλικά θα αποτελέσουν, εκ νέου, υποχρεωτική εξεταζόμενη ύλη για τους υποψήφιους που επιθυμούν να ενταχθούν στον διπλωματικό κλάδο. Τόνισε ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία, αλλά αντικατοπτρίζει συγκεκριμένη πολιτική.

Πέρα από την ενίσχυση των παραδοσιακά ιδιαίτερα στενών σχέσεων με τη Γαλλία, μια από τις τρεις χώρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική ανεξαρτησία και αναμένεται να εκπροσωπηθεί στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, πράξη υψηλού συμβολισμού, επισημαίνεται η συμμετοχή του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο φόρουμ Φιλίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παράλληλα, η Ελλάδα άνοιξε πρόσφατα Πρεσβεία στο Ντακάρ της Σενεγάλης, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της χώρας μας με τις Γαλλόφωνες χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και για να ενισχυθεί η συνεργασία τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με τη Γαλλία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο Έλληνας Πρέσβης στο Ντακάρ ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ως Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ. Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εν λόγω περιοχή ανέδειξε εξάλλου και η χθεσινή συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, του υπουργού Εξωτερικών στην υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ.

Η Ελλάδα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή, τόσο με την αποστολή αστυνομικών, όσο και στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των πολυεθνικών αποστολών που δρουν στο Μαλί, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, ως αποτέλεσμα της ενεργής παρουσίας της Ελλάδας στην Οργάνωση της Γαλλοφωνίας, η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Louise Mushikiwabo ανακοίνωσε τον ορισμό της Πρέσβεως Ιφιγένειας Κοντολέοντος, ως εκπρόσωπο της Γαλλοφωνίας στον ΟΗΕ με έδρα την Νέα Υόρκη.

Οι ανωτέρω πρωτοβουλίες αποτελούν αφενός το επιστέγασμα προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και αφετέρου αποτελούν το έναυσμα για την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με χώρες, οι οποίες έχουν σημαντική παρουσία στα διάφορα όργανα των Ηνωμένων Εθνών, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ