Διάγγελμα Καραμανλή για τις υποκλοπές

O Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Προέδρους των αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών και διακεκριμένους Επιστήμονες - Καθηγητές, με θέμα την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση κινείται και λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο αδιαπραγμάτευτων αρχών και αξιών:
- Προστασία εθνικών συμφερόντων.
- Ασφάλεια των πολιτών.
- Διαφάνεια.
- Υπευθυνότητα.
Με αυτές τις αρχές αποκαλύψαμε και αντιμετωπίζουμε μια εγκληματική ενέργεια σε βάρος του Τόπου, σε βάρος των πολιτών, σε βάρος της Κυβέρνησης. Αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, που απαιτούσε - και απαιτεί - από όλους, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ζήτημα, που απαιτούσε - και απαιτεί - αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στα συμφέροντα του Τόπου και τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτός υπήρξε και αυτός παραμένει ο γνώμονας των επιλογών, των δράσεων, των αποφάσεών μας.
Η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, στα χέρια της Δικαιοσύνης και ήδη, έχει εισέλθει σε νέα αποφασιστική φάση. Διερευνώνται τα πάντα και σε κάθε κατεύθυνση.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης, η συνδρομή προς τη Δικαιοσύνη είναι δεδομένη. Στηρίζουμε τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στο έργο που επιτελούν. Έχουμε - και θέλω να το επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο - απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, όπου κι αν βρίσκονται. Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σε ανάλογης φύσης ζητήματα, στον Τόπο μας. Και συμβαίνει, γιατί έχουμε και τη βούληση και την τόλμη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το δρόμο της ευθύνης, το δρόμο της προάσπισης των συμφερόντων του Τόπου και των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη.
Προχωρούμε σε όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Πολιτείας.
Συναντήθηκα σήμερα, με τους Προέδρους των αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών:
- Της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλο
- Και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Νικήτα Αλεξανδρίδη.
Συζητήσαμε τα θέματα που προέκυψαν και ζήτησα συγκεκριμένες προτάσεις για τις ρυθμίσεις, τα μέσα και το επιστημονικό δυναμικό που χρειάζονται, ώστε να ανταποκρίνονται, κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στο έργο που έχουν αναλάβει.
Έργο που καθίσταται, ολοένα και πιο δύσκολο, ολοένα και πιο περίπλοκο, εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών.
Συναντήθηκα, επίσης, με τους διακεκριμένους Επιστήμονες - Καθηγητές κκ. Δημήτρη Τσάτσο, Αντώνη Μανιτάκη, Χρήστο Καψάλη και Παναγιώτη Τσανάκα. Είχαμε συζήτηση σχετικά με την ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και τη σύσταση Επιτροπής, που να συνδράμει το έργο των αρμόδιων θεσμών και φορέων. Στην Επιτροπή συμμετέχουν και οι απόντες σήμερα Καθηγητές κκ. Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Μανωλεδάκης.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί επεξεργάζονται σχέδιο για αποτελεσματικότερες ρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα, όπου χρειάζεται. Οι κατευθύνσεις είναι ξεκάθαρες:
Πρώτον: Περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.
Δεύτερον: Ενίσχυση των ίδιων των Ανεξάρτητων Αρχών, με το προσωπικό και τα μέσα που απαιτούνται, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Τρίτον: Συστηματική και εντατική διενέργεια ελέγχων.
Και Τέταρτον: Καθιέρωση πλαισίου αυστηρότερων ποινών, τόσο σε βάρος εκείνων που εμπλέκονται σε παρόμοια εγκλήματα, όσο και σε βάρος εκείνων που χρησιμοποιούν προϊόντα εγκλήματος. Η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη, ισχυρή και ανυποχώρητη.
Με όλα αυτά πρόκειται να ασχοληθεί και η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της οποίας υπάγονται, άλλωστε, και οι Ανεξάρτητες Αρχές.
Οι πολίτες μπορούν σήμερα να αισθάνονται ότι η εποχή της συγκάλυψης έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η Κυβέρνηση λειτουργεί πάντα με την ευθύνη που επιβάλλουν οι περιστάσεις και όχι με τη λογική του ενδεχόμενου πολιτικού κόστους.
Έχουμε την αποφασιστικότητα και τη δύναμη που απαιτούν οι καιροί. Διότι δύναμή μας είναι η σχέση εμπιστοσύνης που διαμορφώσαμε με τους πολίτες. Είναι οι πολίτες που αντιλαμβάνονται πολύ καλά γιατί γινόμαστε στόχος εγκληματικών ενεργειών. Οι πολίτες που ξεχωρίζουν ποιοί είναι εκείνοι που δρουν με αίσθημα ευθύνης και ποιοι μιλούν με την ελαφρότητα της ανευθυνότητας. Οι πολίτες, που γνωρίζουν ποιοί είναι εκείνοι που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, άλλες συμπεριφορές και άλλα ήθη, και ποιοί προτάσσουν τα συμφέροντα του Τόπου.
- Οι πολίτες ενημερώνονται.
- Τα δικαιώματά τους προστατεύονται.
- Οι θεσμοί ενισχύονται.
- Η πολιτεία θωρακίζεται
- Η ασφάλεια της χώρας αναβαθμίζεται.
Σ` αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και στην κατεύθυνση αυτή όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Σε θέματα εθνικής σημασίας δεν χωρά μικροκομματισμός και ανευθυνότητα. Απαιτείται συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών. Απαιτείται ενότητα. Απαιτείται συναίσθηση ευθύνης».
Πηγή: skai.gr