Δεύτερος κύκλος μεταρρύθμισης

Η ίδρυση ΜΗ κερδοσκοπικών ΜΗ κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί πολιτική απόφαση, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, την οποία ενημέρωσε για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ξεκινά ο δεύτερος κύκλος εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με το νομοσχέδιο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη συνεργασία ελληνικών και ξένων ΑΕΙ σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών στα περισσότερα ΑΕΙ ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της μεταρρύθμισης και ξεκινά ο δεύτερος, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ και ενθαρρύνει τη συνεργασία τους με ξένα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανοίγουν μεταπτυχιακά προγράμματα και στο εξωτερικό.

Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή ποιότητας, στην οποία η κυβέρνηση επενδύει και οργανώνει καλύτερα τους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών σε όλη τη χώρα για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά, είπε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ανοίγει η πόρτα για συμμετοχή και ιδιωτών σε αυτά τα προγράμματα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα τριπλής χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων με ευρωπαϊκούς πόρους, κρατικούς πόρους ή δίδακτρα και πρόσθεσε ότι είναι επιλογή κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος αν θα τα εφαρμόσει ή όχι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε, με επιτυχία, και εκτίμησε ότι ο νόμος πλαίσιο εφαρμόζεται στην πράξη.

Την ίδια ώρα, πάντως, για Τρίτη φορά αναβλήθηκαν σήμερα Τρίτη οι εκλογές στο ΤΕΙ Πάτρας για την ανάδειξη προέδρου, καθώς οι φοιτητές κατέλαβαν το χώρο όπου είχαν στηθεί οι κάλπες.

Παράλληλα, με απόφαση των πρυτάνεων αναστέλλονται συμβολικά την Πέμπτη οι διοικητικές πράξεις στα πανεπιστήμια.

Στην ανακοίνωσή της η Σύνοδος Πρυτάνεων απευθύνει για ακόμα μία φορά έκκληση σε πολιτεία και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν άμεσα θέση ώστε να διασφαλιστεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων και να διατρανώσουν την πίστη τους στον κορυφαίο ρόλο, που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Στη Δημοκρατία η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία εκφράζει ελεύθερα την άποψή της, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος προσθέτοντας ότι κανείς δε δικαιούται να συμπεριφέρεται στα πανεπιστήμια, όπως συμπεριφέρθηκε μία μικρή, οικτρή μειοψηφία.
Πηγή: skai.gr