Δέσμη έξι μέτρων για το τείχος ανοσίας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Νέο μείγμα υγειονομικών μέτρων με έμφαση σε έξι σημεία για τον δραστικό περιορισμό διασποράς του ιού και τη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας στη χώρα μας,  προτείνουν στο Υπουργείο Υγείας 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη Ανδρέα Ξανθό.

Με ερώτησή τους προς τον Βασίλη Κικίλια, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνουν ως ανεπαρκή και αναποτελεσματική την κυβερνητική πολιτική, μιλώντας για αδιαφάνεια, μετάθεση των κυβερνητικών ευθυνών, καταχρηστική επίκληση των εισηγήσεων της Επιτροπής, προβλήματα στον εμβολιασμό και ανεπαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ.

Κατόπιν τούτου, οι ίδιοι προκρίνουν τα εξής έξι μέτρα:

1.Αναβαθμισμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση με πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των δεδομένων, με συνεργασία του ΕΟΔΥ και των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, με δωρεάν πρόσβαση σε μοριακά τεστ και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και άρα με δυνατότητα λήψης εστιασμένων  και όχι οριζόντιων και αναποτελεσματικών  περιοριστικών  μέτρων.

2.Στοχευμένη πρόληψη με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργαζόμενους κρίσιμων τομέων καθώς και με σοβαρή αλλαγή στους όρους υγειονομικά ασφαλούς λειτουργίας των γνωστών «εστιών» υπερμετάδοσης, όπως εργοστάσια, μεγάλοι εργασιακοί χώροι, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, κλειστές δομές, προσφυγικά camps, καταυλισμοί Ρομά, φυλακές κλπ.  

3.Ενεργός εμπλοκή των δημόσιων δομών ΠΦΥ στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, στην κοινοτική φροντίδα και στην κατ’ οίκον παρακολούθηση  θετικών κρουσμάτων, «προφυλάσσοντας» τα νοσοκομεία από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Είναι αποκλειστική ευθύνη της ΠΦΥ (των δημόσιων δομών πρωτίστως αλλά και του ιδιωτικού τομέα) η εποπτεία και φροντίδα των εξωνοσοκομειακών ασθενών, η καταγραφή   και παρακολούθηση με συγκεκριμένους προγνωστικούς δείκτες όλων των χρόνιων ασθενών αυξημένης ευπάθειας για σοβαρή νόσο covid-19, η έγκαιρη διάγνωση επιπλοκών που απαιτούν εισαγωγή των ασθενών  στο νοσοκομείο.  

4.Αποτροπή με κάθε τρόπο ενός νέου γενικευμένου lockdown εντός του ΕΣΥ, με στόχο το συνδυασμό της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με covid και την κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.  Είναι απόδειξη της τραγικής αποτυχίας της κυβέρνησης να στηρίξει  με πληρότητα τα νοσοκομεία,   η περιστολή  των τακτικών τους δραστηριοτήτων (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία, εξειδικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις).  Κομβικό ρόλο στην ανθεκτικότητα του ΕΣΥ στο 3ο κύμα θα παίξει η γενναία ενίσχυση των κρίσιμων τμημάτων των νοσοκομείων (ΤΕΠ, κλινικές covid, ΜΕΘ)  με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και η σχεδιασμένη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και Κέντρων Αποκατάστασης για νοσηλεία-μετανοσοκομειακή φροντίδα  περιστατικών covid.

5.Διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών της χώρας σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα  (νέα ή παλαιά)  που με αξιόπιστες κλινικές μελέτες αποδεικνύεται η συμβολή τους στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών  της νόσου ή στην μείωση της πιθανότητας εισαγωγής στο νοσοκομείο.   

6.Επιτάχυνση των εμβολιασμών σε εθνικό-ευρωπαϊκό-παγκόσμιο επίπεδο υπό την εποπτεία διεθνών οργανισμών (ΕΕ, ΠΟΥ) ,  με αλλαγή στο καθεστώς προστασίας της «πατέντας» και με πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων δόσεων  για τη γρήγορη επίτευξη συλλογικής ανοσίας σε όλο τον κόσμο. Γιατί ο κίνδυνος από την αυξανόμενη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών  του ιού και την αποδυνάμωση των διαθέσιμων εμβολίων, μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλος.

Πηγή: skai.gr