Αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων ζητούν Αυστρία και Γερμανία από Ελλάδα

Γερμανία και Αυστρία ζήτησαν από την Ελλάδα χθες (8 Μαρτίου) να εντείνει τους ελέγχους στο ζήτημα της μετανάστευσης, λέγοντας ότι άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναγκαστούν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα, εάν η Αθήνα δεν λάβει δράση.

Οι χώρες της ΕΕ επικρίνουν ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα για τον «χαλαρό» έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, καθώς ο αριθμός των λαθρομεταναστών που περνούν έχει αυξηθεί λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Μια ομάδα επτά υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ πίεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους με βάση τα διαθέσιμα κοινοτικά κεφάλαια.

«Το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει τι συμβαίνει όταν μια χώρα δεν μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορά της, όπως βλέπουμε στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός δικαιοσύνης της Γερμανίας Hans-Peter Friedrich σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των υπουργών της ΕΕ.

«Είναι δυνατόν να επαναφέρουμε τους ελέγχους στα σύνορα;» είπε. «Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της συζήτησής μας.»

Παρόμοια άποψη έχει και η αυστριακή υπουργός εσωτερικών Johanna MIKL-Leitner. «Θα πρέπει να ασκήσουμε πολιτική πίεση στην Ελλάδα να εφαρμόσει την αρχή του ασύλου το συντομότερο δυνατόν. Αυτά τα σύνορα είναι τόσο ανοιχτά όσο μια πόρτα αχυρώνα».

Και οι δύο υπουργοί είπαν ότι η Ελλάδα είχε κάνει ελάχιστα για να ενισχύσει το γραφείο ασύλου. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει περίπου 300 εκατ. ευρώ συνολικά για την Ελλάδα ώστε να διαχειριστεί τη μετανάστευση. Η Αθήνα έχει λάβει μέχρι στιγμής πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των χρημάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα φράχτη για να σταματήσει τους λαθρομετανάστες, αλλά η Mikl-Leitner απέρριψε την ιδέα, λέγοντας ότι οι «φράχτες ήταν ένα πράγμα του παρελθόντος.»

Η Frontex έχει πει ότι η Ιταλία ξεπέρασε την Ελλάδα ως το κύριο σημείο εισόδου στην ΕΕ για παράνομους μετανάστες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, αφού η αναταραχή σε όλη τη Βόρεια Αφρική προκάλεσε κύμα μετανάστευσης.

Ιστορικό
Από τη στιγμή που οι έλεγχοι των συνόρων εντάθηκαν από Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα στην περιοχή της Μεσογείου, οι κύριες ροές διακίνησης παράνομων μεταναστών συγκεντρώθηκαν στα χερσαία σύνορα Ελλάδος Τουρκίας.

Η απροθυμία της Άγκυρας να εφαρμόσει την συμφωνία επανεισδοχής έχει μπει συχνά στο μικροσκόπιο των ευρωπαίων τον τελευταίο χρόνο.  Πέρυσι, ο πρώην Επίτροπος Δικαιοσύνης Jacques Barrot περιέγραψε την παράνομη μετανάστευση μέσω της Τουρκίας ως «ρίσκο για την ελληνική δημοκρατία» και κάλεσε την Άγκυρα να λάβει περισσότερα μέτρα έναντι των λαθρεμπόρων.

Ο Barrot κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι εθελοτυφλεί στο θέμα της διακίνησης παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι μετανάστες προέρχονται από κράτη όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν και δε θα πρέπει να διαχειρίζεται αυτούς που διασχίζουν την Τουρκία για να εισέλθουν στην ευημερούσα Ε.Ε.
Πηγή: EurActiv.gr