Αχτσιόγλου: Προβληματική η απόφαση του ΣτΕ

Προβληματική χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου, η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Σημειώνει ωστόσο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου, «όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος».

Ειδικότερα σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, κρίθηκε αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για έναν τυπικό λόγο «που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ». Σημειώνει μάλιστα ότι η κατά το δικαστήριο έλλειψη, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης από την παρούσα κυβέρνηση.

«Εξαιρετικά προβληματική όμως είναι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης  που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο».

Η κ. Αχτσιόγλου, απευθύνεται μάλιστα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον προειδοποιεί όπως αναφέρει, «να μην αποτολμήσει» να αξιοποιήσει επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ, «προκειμένου να εφαρμόσει τη βαθιά ιδεοληψία και μεροληψία της κυβέρνησης της ΝΔ, κόβοντας συντάξεις και ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση».

Πηγή: skai.gr