Τσίπρας: Με ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για επενδύσεις λύνουμε το θέμα του χρέους

Οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, μπορούν να λυθούν εάν οι εταίροι δεσμευθούν για αναπτυξιακές και κερδοφόρες επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο συνέδριο Concordia Europe Summit στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το ζήτημα των επενδύσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ενόψει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, και αποτελεί αιχμή της πρότασης της ελληνικής πλευράς.

Διευκρίνισε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε το ΔΝΤ θα χρειαστεί να υποχωρήσουν από τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις τους για τη μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, είπε, οι επενδύσεις θα «γεφυρώσουν στην πράξη» τις διαφορές, καθώς θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

«Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήλθε λίγες ώρες αφότου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο προσφυγής σε Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ικανοποιητική συμφωνία στο Eurogroup.

Ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε ευθέως σε Σύνοδο Κορυφής, όμως επέκρινε έντονα το Eurogroup ως θεσμό, λέγοντας ότι αναδείχτηκε σε οικονομικό «διευθυντήριο» της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν σημειώθηκε και «οπισθοδρόμηση» στον «εκδημοκρατισμό» της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο σενάριο μίας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» που θα οδηγήσει σε έναν «σκληρό πυρήνα» και θα αφήσει τις υπόλοιπες χώρες πίσω.

Αντίθετα, είπε, η λύση είναι μία πραγματική εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρώπης, που θα οδηγήσει σε μία κοινή διακυβέρνηση ή ακόμα και σε αμοιβαιοποίηση των κινδύνων - που στην συνήθως σημαίνει κοινή έκδοση χρέους.
Πηγή: skai.gr