Κλείσιμο

Βούτσης: Δεν υπάρχει καθένα ιδιαίτερο καθεστώς για τους βουλευτές (φωτό)

Τη γραμμή του οικονομικού επιτελείου ακολούθησε πιστά και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφορικά με το σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των πολιτικών προσώπων.

Δεδομένου ότι παρά τις πρωινές του δηλώσεις με τις οποίες διέψευσε ότι πρόκειται για "σκανδαλώδη ρύθμιση, ο κ. Βούτσης κατακλύστηκε από αιτήματα περαιτέρω ενημέρωσης, καθώς υπήρξε η αίσθηση πως ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές - τουλάχιστον μεγάλη μερίδα - που ψήφισαν ή καταψήφισαν την επίμαχη ρύθμιση το Μάιο του 2016, είχαν άγνοια ή αν μη τι άλλο ελλιπή γνώση της πραγματικής διάστασής της, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση.

Σε non paper που διανεμήθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, παρατίθεται η κλίμακα που ίσχυε βάσει του νόμου του 2015 με την επισήμανση ότι αυτή δεν ίσχυε για:

- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής
- τους βουλευτές
- τον πρωθυπουργό και τους αντιπροέδρους της Κυβέρνησης
- τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς
- τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς των Υπουργείων
- τους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
- τους Περιφερειάρχες
- τους ευρωβουλευτές
- τους Δημάρχους

Οι οποίοι κατέβαλλαν ειδική εισφορά αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή 8% επί ολόκληρου του καθαρού εισοδήματός τους, καθώς και η αναθεωρημένη κλίμακα που καθιερώθηκε με το νόμο 4387/2016 (άρθρο 112) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο τα πολιτικά πρόσωπα και όλοι οι εκλεγμένοι εξισώθηκαν με όλους τους υπόλοιπους πολίτες πληρώνοντας ειδική εισφορά αλληλεγγύης κλιμακωτά ανάλογα με το εισόδημά τους.

Κατόπιν αυτών των διευκρινίσεων στην άτυπη ενημέρωση του κ. Βούτση τονίζεται πως "δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο καθεστώς για αιρετούς, είτε είναι βουλευτές, είτε περιφερειάρχες ή δήμαρχοι. Η όποια επιβάρυνση ή ελάφρυνση προκύπτει σε σχέση με το παλαιότερο καθεστώς εισφοράς αλληλεγγύης, όπου η επιβολή γινόταν σε ολόκληρο το ποσό εισοδήματος, ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους", αφήνοντας να εννοηθεί ότι για άλλα πολιτικά πρόσωπα θα προκύψουν ενδεχομένως ελαφρύνσεις και για άλλα επιβαρύνσεις σε σχέση με πριν, οι οποίες όμως δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους πολίτες.

Προστίθεται, δε, στο non paper ότι βάσει του υφιστάμενου νόμου "Η φορολόγηση (σ.σ. νέα) έχει 7 κλίμακες από 0% έως 10% και έχει να κάνει με το ποσό του εισοδήματος και όχι με το επάγγελμα. Όλα τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται στην ίδια μεταχείριση, χωρίς να υπάρχουν ειδικά προνόμια που συνεπάγονται φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες".

Με το ν. 4387/2016 η φορολογία εισοδήματος έγινε δικαιότερη, τόνιζαν από την πλευρά τους στο υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.



Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr