Τσακαλώτος: Ενδεχόμενο να μεταφερθούν άλλοι 6 φορείς στο νέο Ταμείο

To ν/σ αναλυτικά ΕΔΩ  

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν άλλοι έξι φορείς του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον απόηχο καταγγελιών της αντιπολίτευσης για προσπάθεια απόκρυψης λίστας με παραχωρήσεις συμβάσεων 19 φορέων από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Υπερταμείο.

Κατά τη συζήτηση
του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι έξι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ,ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ) δεν είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, καθώς το θέμα είναι προς συζήτηση στη διαβούλευση με τους θεσμούς.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, έξι ΔΕΚΟ (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ) θα μεταφερθούν άμεσα στο «διάδοχο» του ΤΑΙΠΕΔ Υπερταμείο. Σημειώνεται ότι ο υπουργός ανέφερε και τον ΟΣΕ παρότι αυτός αρχικά δεν περιλαμβανόταν στον πίνακα που έδωσε η κυβέρνηση. Όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα, στον πίνακα έχει περιληφθεί και ο ΟΣΕ.  

Ο κ. Τσακαλώτος αποσαφήνισε πάντως ότι δεν υπάρχει άλλο παράρτημα προς κατάθεση, αφού τόσο οι μετοχές όσο και οι συμβάσεις παραχώρησης αναφέρονται στις 11 ΔΕΚΟ (δηλαδή στις έξι που μεταβιβάζονται άμεσα και στις έξι που εντάσσονται στις συζητήσεις για το δεύτερο γύρο μεταβιβάσεων).

Αξιοσημείωτο είναι
ότι ο υπουργός εγκάλεσε την αντιπολίτευση για την καθυστέρηση των 2,5 ωρών, ενώ ο ίδιος δεν είχε έρθει εξαρχής να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, αφήνοντας τους κ. Χουλιαράκη, Σταθάκη και Φάμελλο να χειριστούν την υπόθεση, περιπλέκοντάς την ακόμη περισσότερο.

Τα αίματα άναψαν όταν ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει την περιουσία του δημοσίου για 100 χρόνια μέσω παραχώρησής της στο νέο Υπερταμείο.

Η αναφορά αυτή
προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σε έξαλλη κατάσταση διέκοψε τον ομιλητή, κατηγορώντας τον σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για ασύστολα ψεύδη. «Το κόμμα σας δεν σώζεται με ψέματα», σημείωσε βαθιά ενοχλημένος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο ενεπλάκη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, βάλλοντας με οξύτητα εναντίον του κ. Τσακαλώτου, ενώ η ένταση αυτή πυροδότησε και τη δριμύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του Άδωνη Γεωργιάδη τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών, όσο και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος είχε σηκωθεί όρθιος και του απευθυνόταν εκνευρισμένος.

Ο υπουργός ομολόγησε ότι έγιναν λάθη από την κυβέρνηση λόγω του τεράστιου όγκου του νομοσχεδίου. "Τα πράγματα είναι απλά, γίνανε λάθη είναι τεράστιο το ν/σ" παραδέχθηκε.  




Πηγή: skai.gr