Στην αντεπίθεση η Ελλάδα για τις κινήσεις της Αυστρίας στο προσφυγικό (upd)

Την εντονότατη διπλωματική αντίδραση της Ελλάδας έχει προκαλέσει η απόφαση της Αυστρίας να καλέσει αύριο Τετάρτη στη Βιέννη τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων – όχι όμως της Ελλάδας – για διάσκεψη σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Αυστρίας, τονίζοντας ότι η μονομερής και καθόλου φιλική ενέργεια της Βιέννης συνιστά προσπάθεια να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα τη χώρα μας και τα σύνορά της. Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Η μη πρόσκληση της Ελλάδας εκλαμβάνεται ως «μη φιλική ενέργεια», καθώς «δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα», υπερθεμάτισε με δήλωσή του ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας τη διάσκεψη ως «μία ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες».

Τόνισε δε ότι η όλη οργάνωση της διάσκεψης καταδεικνύει «σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας», με δεδομένο ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα που επικράτησε στην Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας. «Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών», προσθέτει με νόημα ο κ. Κοτζιάς.

Η ενέργεια της αυστριακής κυβέρνησης έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στην Αθήνα ακριβώς επειδή ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα έλαβε τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας για διατήρηση ανοιχτών συνόρων τουλάχιστον έως τη νέα έκτακτη σύνοδο των ηγετών για το προσφυγικό στις 6 Μαρτίου – λίγες μέρες πριν τις τοπικές εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια, στις 13 του μηνός.

Στην έκτακτη σύνοδο στις αρχές Μαρτίου θα λάβει μέρος και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δεν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της Άγκυρας.

Η συμμετοχή της τουρκικής πλευράς είναι κομβικής σημασίας τη στιγμή που στους κόλπους της Ε.Ε. έχουν αναπτυχθεί δύο στρατηγικές γραμμές: Η μία, που εκφράζεται από τη Γερμανία, βασίζεται στη μείωση των προσφυγικών ροών μέσω της συνεργασίας Ευρώπης - Τουρκίας, ειδικά μετά τη συμφωνία για περιπολίες του NATO στο Αιγαίο. Η δεύτερη, που προωθείται από τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη του Βίζεγκραντ και φαίνεται να έχει την στήριξη και της Αυστρίας, προβλέπει «Σχέδιο Β» που οδηγεί ακόμα και σε σφράγισμα των ελληνικών συνόρων με την ΠΓΔΜ.

Η Σύνοδος της προηγούμενης εβδομάδας έληξε χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με την Αυστρία όμως να έχει προκαλέσει την ενόχληση τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαιτίας της πρόσφατης απόφασής της να θέσει αυστηρό πλαφόν στις εισροές προσφύγων, δεχόμενη μόνο 80 αιτήσεις για άσυλο ανά ημέρα.

Μετά το πέρας της Συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέβη στη σπάνια κίνηση να αφήσει δημόσια αιχμές εναντίον ενός εκ των 27 ομολόγων της, λέγοντας ότι έχει «εκπλαγεί» από την απόφαση του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν να επιβάλει τέτοιο πλαφόν. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες ότι στο Βερολίνο επικρατεί οργή με την απόφαση της Αυστρίας να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει κρίνει την επιβολή του πλαφόν παράνομη με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχει καλέσει τη Βιέννη να το αποσύρει, αν και ο κ. Φάιμαν αρνείται πεισματικά να κάνει κάτι τέτοιο.

Από την Παρασκευή, οι αυστριακές Αρχές δέχονται μόνο 80 αιτήσεις για άσυλο ανά ημέρα και επιτρέπουν σε ακόμα 3.200 πρόσφυγες να εισέλθουν σε αυστριακό έδαφος με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης