Κλείσιμο

«Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια – Μπορεί να μετατραπεί σε στρατόπεδο προσφύγων»

«Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και γρήγορα (...) μπορεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να μετατραπεί σε τεράστιο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων» ήταν το δραματικό μήνυμα του Μάρτιν Σουλτς προς τον Γιώργο Γραμματικάκη.

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα δεχτεί τη βοήθεια που χρειάζεται.

Αναγνώρισε παράλληλα το γεγονός ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κρίση ενώ αντιμετωπίζει παράλληλα και μια δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες», κάτι που όπως είπε «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία χώρα μόνη της». Γι αυτό –επισήμανε ο κ. Σουλτς- «πρέπει να βοηθήσουμε όχι μόνο με τα hot spots αλλά και με την μετεγκατάσταση».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι «αν δεν μπορούμε να κατανείμουμε τους ανθρώπους που έρχονται, η Ελλάδα μπορεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων και αυτό δεν το θέλουμε».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γραμματικάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κυρίως στο προσφυγικό υπό την πίεση μάλιστα της οικονομικής κρίσης.

Απευθυνόμενος στον κ. Σουλτς, ο κ. Γραμματικάκης άφησε αιχμές κατά των χωρών του Βίσεγκραντ δηλώνοντας πως «η Ελλάδα αγωνίζεται και σήμερα πληροφορούμαι ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό θέμα. Ωστόσο, άλλοι σύμμαχοι Ευρωπαίοι υψώνουν τείχη ενώ η Ελλάδα με τη συμφωνία του καλοκαιριού πιέζεται ασφυκτικά και στην οικονομία της». «Ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος απέναντι σε αυτές τις διπλές ή τριπλές απειλές» τόνισε ακόμη ο ευρωβουλευτής.

Με το «κλείσιμο» των
ελληνοσκοπιανών συνόρων «σύντομα θα μπορούσαν να συσσωρευθούν όλοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε ξανά την Ελλάδα όπως και πριν από ένα χρόνο» δηλώνει στο μεταξύ χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, υπεραμυνόμενος πάντως της σχετικής πρωτοβουλίας των χωρών του Βίσεγκραντ.
Πηγή: skai.gr