Κλείσιμο

Λονδίνο: Η στιχομυθία Τσίπρα - Μέρκελ για προσφυγικό και αξιολόγηση (upd1)

Ο βαρύνων ρόλος της Άγκυρας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τέθηκε επί τάπητος σε εξαμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, στην εξαμερή μετέσχαν ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Ά. Μέρκελ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Β. Φάιμαν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ -Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διάλογος Τσίπρα - Μέρκελ 

«Είναι άμεση ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας με έμφαση στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, και την προώθηση μηχανισμού μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.



Κατά τη συνάντηση
που είχε νωρίτερα με την κ. Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας καθώς και του σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων.

«Κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα» δήλωσε ακόμη στην καγκελάριο Μέρκελ για προσφυγικό και αξιολόγηση. «Να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και να βρούμε λύση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

«Αυτή είναι και η δική μου προτεραιότητα, πρέπει να εργαστούμε μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου πολύ αυτό το μήνα. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία (με την Τουρκία) θα έχουμε μεγάλη μείωση ροών» απάντησε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η καγκελάριος ζήτησε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία των hotspots μέχρι την προσεχή σύνοδο κορυφή της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου, με την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Βολές Τσίπρα για εταίρους 

Στην αντεπίθεση για τις επικρίσεις που δέχεται η Αθήνα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό επιχείρησε να περάσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, αφήνοντας πλήθος αιχμών για την πολιτική άλλων κρατών – μελών στην τοποθέτησή του κατά τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region» στο Λονδίνο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη ισχυρού προγράμματος επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, «εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και εντατικοποίηση της πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ