Κλείσιμο

Αθήνα: Παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, είναι ανέτοιμοι για διαπραγμάτευση

Με την αποχώρηση της ελληνικής πλευράς έληξε, άδοξα, μετά από μόλις 45 λέπτα, η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών. Πριν τη δραματική αυτή εξέλιξη, η Αθήνα οριοθέτησε τις "κόκκινες γραμμές" της διαμηνύοντας ότι “έχει καταθέσει  προτάσεις οι οποίες καλύπτουν τους στόχους των δανειστών από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περίπτωση να προβεί σε καμία περικοπή μισθών και συντάξεων”.

Μετά την αποχώρηση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο “για παράλογες απαιτήσεις των δανειστών”. Παράλληλα, τόνιζαν ότι “η άλλη πλευρά” δεν είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση. Έκαναν μάλιστα λόγο για ολοκλήρωση των συνομιλιών “για σήμερα τουλάχιστον”. 

“Δεν θα κάνουμε το σφάλμα των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τρόικας να μπούμε σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ύφεσης. Δεν υπάρχει περίπτωση για μετάταξη σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα” τονίστηκε από κυβερνητικούς κύκλους, που βάλλουν κατά του ΔΝΤ αναφέροντας πως “επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο.”

Xρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο” επισήμαινε από την πλευρά του κοινοτικός αξιωματούχος ανακοινώνοντας την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση:

1. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Νωρίτερα, κοινοτικοί αξιωματούχοι είχαν «βάλλει κατά ρυπάς», κάνοντας λόγο για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, «δύσκολες συζητήσεις» και «τελευταίο σταθμό του τρένου» το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.  Αποκορύφωμα των προειδοποιήσεων, η έκρηξη του αντικαγκελάριου της Γερμανίας σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε ότι «η σκιά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διαγράφεται ολοένα και σαφέστερα» και έκανε λόγο για γελοία διαδικασία.

Η ελάφρυνση του χρέους
είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας και των πιστωτών όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συζητήσεις. Η πηγή αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές, όμως παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

Ο ανταποκριτής της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Πίτερ Σπίγκελ δήλωσε πάντως ότι στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) είδε την ελληνική ομάδα να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις.

“Οι δύο πλευρές
είναι ακόμη πολύ μακριά. Απόψε η τελευταία προσπάθεια;” διερωτήθηκε νωρίτερα ο ανταποκριτής των Financial Times.

Τις ελληνικές θέσεις παρουσίασε το Σάββατο το βράδυ ο Νίκος Παππάς στους στενούς συνεργάτες του προέδρου Γιουνκέρ και από τις πληροφορίες από κοινοτικούς αξιωματούχους οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν.

«Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη», τονίζει στο μεταξύ σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος προσθέτει ότι «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν».«Η Ελλάδα, τονίζει ο κ. Παππάς, έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».

Δραματική έκκληση για συμφωνία άμεσα με την Ευρώπη απευθύνουν στην κυβέρνηση 13 κορυφαίοι οικονομολόγοι, σε παρέμβασή τους στην Καθημερινή της Κυριακής, ενώ πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ εκτιμά ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν μάλλον διαχειρίσιμη- υποστηρίζει όμως ότι η έξοδος από το ευρώ θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για τους Έλληνες.

Σημαντικότερη παρέμενε έως και χθες η παράμετρος του χρέους, αφού η Αθήνα εμφανίζεται να δέχεται αύξηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ για το 2015 παρά την διαφορετική άποψη του υπουργού Οικονομικών.

«Στο Eurogroup της Πέμπτης θα είμαι εγώ, εκεί είναι η θέση μου» τόνισε την Κυριακή ο Γιάννης Βαρουφάκης και χαρακτήρισε υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνηση όλα αυτά που ακούγονται ότι ο ίδιος είναι εκτός διαπραγμάτευσης.

«Αν είναι να συνεχίσουμε με μνημόνια, να γίνουμε προτεκτοράτο, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει τέτοια συμφωνία... Δε μας ψήφισε ο λαός γι' αυτό» διεμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης

«Ό,τι υπογράψει η κυβέρνηση θα το υπερασπιστούμε γιατί η συμφωνία που θα φέρει ο πρωθυπουργός θα είναι μια καλή συμφωνία... Αυτή η κυβέρνηση δεν θα φέρει μνημόνια, δεν θα μειωθούν οι συνταξεις» επέμεινε μέσω του σταθμού μας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.
Πηγή: skai.gr