Τσίπρας μετά τη συνάντηση: Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους


H δήλωση του πρωθυπουργού


Η συμφωνία Ελλάδας
- θεσμών θα πρέπει να περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία τηλεφωνική μας επικοινωνία. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο και μία προοπτική που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην εντατικοποίηση
των συνομιλιών Ελλάδας και δανειστών συμφώνησαν οι  Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ στη διάρκεια της συνάντησής τους σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στο Reuters ότι η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.

«Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

«Συμφωνείστε με τους δανειστές και σταματήστε να αναζητείτε ηπιότερα μέτρα» διαμήνυσαν νωρίτερα στον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με το πρακτορείο.


https://www.skai.gr/files/1/astelios/politikh2/ampe/kybsyriza/tsipras-merkel-hollande15418301.jpg

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα ζητεί παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.

H ελληνική πλευρά φέρεται και διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η διαφωνία με τους θεσμούς στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένει. 

"Λίγα ζητήματα παραμένουν προς επίλυση για συμφωνία, αλλά οι τελευταίες προτάσεις της Αθήνας, που υποβλήθηκαν τη Δευτέρα, δεν είναι αρκετές" επισήμανε από το Ελσίνκι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.



H αποχώρηση της καγκελαρίου


"Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη προτεραιότητα. Βιάζεται – και κάνει συμβιβασμούς. Η Μέρκελ παίρνει πάνω της το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες και αφήνει έξω τον ασυμβίβαστο Σόιμπλε" τονίζει στο μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

Σημειώνεται ότι η Wall Street Journal μετέδωσε τη Δευτέρα ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν επέκταση του προγράμματος της χώρας έως το τέλος Μαρτίου 2016, αλλά οι διαφωνίες για τους όρους της συνεχιζόμενης στήριξης και το ρίσκο για το τι θα συμβεί μετά υπονομεύουν το σχέδιο, ανέφεραν τρία πρόσωπα που είναι γνώστες των διαπραγματεύσεων.

https://www.skai.gr/files/1/astelios/politikh2/ampe/kybsyriza/tsipras-merkel15417418.jpg

Πηγή: skai.gr