Ηandelsblatt: Η Μέρκελ παίρνει πάνω της τη συμφωνία και αφήνει «εκτός» τον Σόιμπλε

«Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη προτεραιότητα. Βιάζεται – και κάνει συμβιβασμούς. Η Μέρκελ παίρνει πάνω της το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες και αφήνει έξω τον ασυμβίβαστο Σόιμπλε» τονίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

«Ο Σόιμπλε είναι ο πολιτικός που εκστομίζει συχνά τη λέξη Grexit στο υπουργικό συμβούλιο. Αντίθετα με τη Μέρκελ, πιστεύει ότι πρέπει είναι λίγοι συμβιβασμοί που θα γίνουν με την Αθήνα» προσθέτει. 

Σημειώνει δε ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έμαθε τυχαία για τη συνάντηση με τους δανειστές στο Βερολίνο, στην οποία δεν είχε κληθεί.

«Υπάρχει ρήγμα μεταξυ Μέρκελ και Σόιμπλε, η σχέση τους μοιάζει με αυτή του Τσίπρα και του Βαρουφάκη... (Η Μέρκελ) τού αφαίρεσε την εντολή διαπραγμάτευσης» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση με αυτή του Βαρουφάκη... Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει συνέχεια συνεντεύξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των Αθηνών με τους πιστωτές. Καλό θα είναι να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, όπως και ο Βαρουφάκης. Η Μέρκελ και ο Τσίπρας θα πρέπει να αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο Σνάιντερ.

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του γερμανού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ στις δηλώσεις Σνάιντερ. «Άκουσα τη δήλωση την ώρα που έπαιρνα το πρωινό μoυ. Από τα γέλια μου έφυγε το ψωμάκι που έτρωγα απ’ το στόμα. είναι φανερό ότι κάποιος έχει ανάγκη από δημοσιότητα».

Η Μέρκελ μπορεί να συμβιβαστεί με τμηματική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει την Τετάρτη το πρακτορείο Bloomberg λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δυο ηγετών και του Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: skai.gr