Γιούνκερ: Δεν είμαι ικανοποιημένος - Τσίπρας: Βούληση για έντιμο συμβιβασμό

Τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Αθήνα εξέφρασε ανοιχτά Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδεχόμενος στην Κομισιόν, τον Αλέξη Τσίπρα. 

«Δεν έχει υπάρξει
μεγάλη πρόοδος το τελευταίο διάστημα στα συμφωνηθέντα, δεν είμαι ικανοποιημένος με τις εξελίξεις δεν υπήρξε η ώθηση που χρειαζόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα εδώ για να προσφέρει βοηθητικό ρόλο, αλλά δεν είναι ο μείζων παίκτης. Έχω υποβάλλει πολλές προτάσεις στον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα, και θα τού κάνω κι άλλες» τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δουλεύουν όλοι μαζί, πιθανό τις επερχόμενες εβδομάδες να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση για λύσεις στα κοινά προβλήματα όλα είναι εφικτά, άποψη με την οποία συμφώνησε ο κ. Γιούνκερ. «Είμαι αισιόδοξος γιατί βρίσκομαι εδώ να συζητήσω με φίλους» τόνισε.

Νέο μήνυμα στους εταίρους να σεβαστούν τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έστειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Εμείς σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας κι αναμένουμε να κάνουν και οι εταίροι μας το ίδιο» είπε. Είμαι αισιόδοξος, πρόσθεσε, ότι θα βρούμε λύση γιατί είναι προς το συμφέρον όλων μας. «Θα ξεπεράσουμε αυτή την παρανόηση και στο τέλος θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με δημιουργικό τρόπο ώστε η Ελλάδα, και η Ευρώπη να ξεπεράσουν την κρίση» υπογράμμισε.



«Δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη όταν έχεις 60% ανεργία στους νέους... Ήρθε η ώρα να δοθεί βοήθεια και ελπίδα στον ελληνικό λαό, όχι μόνο "εφαρμόστε, εφαρμόστε, εφαρμόστε", ήρθε η ώρα οι θεσμοί να δώσουν βοήθεια και ελπίδα για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, να δώσουν το μήνυμα της αλληλεγγύης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναγνώρισε ότι υπάρχει διαφορά απόψεων και ερμηνειών που διαπιστώθηκε το τελευταίο διάστημα. «Εγώ συμβουλεύω πάντα να καταβάλουμε προσπάθειες αντιμετώπισης της έντασης... οι αντιπαραθέσεις και οι ερμηνείες μπορούν να ξεπεραστούν, ο στόχος είναι κοινός» σημείωσε.

Όπως ανέφεραν και οι δύο άνδρες, συζήτησαν απαιτούμενες πολιτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και καταπολέμησης της ανεργίας για τη συντομότερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν στη σύσταση δυο επιτροπών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η μια από το υπουργείο Εργασίας, η άλλη από το Ευρωκοινοβούλιο.

Σε άλλες δηλώσεις του πάντως, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποίησε ότι «αυτό που προέχει είναι να βρεθεί άμεση χρηματοδότηση, το θέμα είναι πολύ σοβαρό».
Πηγή: skai.gr