Τριμερείς επαφές ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας για φυσικό αέριο και Συνθήκη Σύνδεσης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι δύο άνδρες συμφωνήσαν για την προετοιμασία επαφών κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. αλλά και τη Συνθήκη Σύνδεσης που έχει υπογράψει το Κίεβο με τις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω συνθήκη συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου απομάκρυνε την Ουκρανία από την οικονομικο-πολιτική Ευρασιατική Ένωση που προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Πούτιν στα εδάφη της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης.

Η ημερομηνία και η τοποθεσία των συναντήσεων θα καθοριστούν μέσω των κατάλληλων διπλωματικών διαύλων.

Η συνομιλία Μπαρόζο-Πούτιν ήλθε λίγες ώρες αφότου η ουκρανική Βουλή υπερψήφισε νόμο που επιτρέπει στο Κίεβο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τη μεταφορά ρωσικού γκαζιού προς την Ε.Ε. μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών.

Η Ρωσία καλύπτει περίπου το 33% της ζήτησης για αέριο στην ενωμένη Ευρώπη και το 50% του εξαγόμενου αερίου προς την Ε.Ε. περνά μέσω Ουκρανίας.

Η κίνηση του Κιέβου ήλθε ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποτιμήσει το οικονομικό και πολιτικό κόστος της επιβολής ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά φρούτα, λαχανικά, κρεατικά και ψάρια για ένα έτος, κι ενώ η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη το β’ τρίμηνο του 2014, πριν καν δηλαδή φανούν οι συνέπειες της απώλειας της ρωσικής αγοράς για τα αγροτικά προϊόντα.

Την Πέμπτη, οι Βρυξέλλες προανήγγειλαν μέτρα στήριξης νωπών αγροτικών προϊόντων που πλήττονται από το εμπάργκο, χωρίς να αποσαφηνίζεται όμως αν προβλέπονται αποζημιώσεις για παραγωγούς.

Το ρωσικό εμπάργκο ήλθε ως απάντηση στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ε.Ε σε βάρος ρωσικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν την εξαγωγή όπλων αλλά και τεχνολογίας που συνδέεται με την εξόρυξη πετρελαίου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, μιλώντας από την προσαρτημένη Κριμαία, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση πως πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν το τέλος της επιβολής εκατέρωθεν κυρώσεων.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης